Vozaci, pažljivo na mokrim kolnicima!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci da je za ovaj vikend najavljena kiša PU istarska upozorava vozace da vožnju prilagode uvjetima na cesti.

Isticuci da je proteklog, kišnog vikenda u Istri evidentirano 50 prometnih nesreca, od cega se gotovo 90 posto dogodilo na mokrim kolnicima, policija je na konferenciji za novinare dala nekoliko savjeta za sigurnu vožnju u vrijeme padalina.

Treba smanjiti brzinu vožnje te poštovati propisana ogranicenja brzine na cestama. U slucaju slabije vidljivosti treba ukljuciti kratka svjetla, a prije vožnje po kiši provjeriti stanje guma i metlica brisaca. Takoder, valja držati razmak izmedu vozila, osobito u vrijeme vožnje u koloni te izbjegavati nagla kocenje. U zavojima, upozoravaju, valja prilagoditi brzinu kretanja karakteristikama samog zavoja.

Buduci da se na mokrim kolnicima zaustavni put produljuje, razmak izmedu dva vozila mora iznositi 1,5 sekundu, a to znaci da pri brzini od, primjerice, 50 kilometara na sat razmak izmedu dva vozila mora biti minimalno 14-15 metara. Ukoliko je taj razmak manji prometna je nesreca neizbježna, upozoravaju iz PU istarske.

Dodajmo da se tijekom ove godine na istarskim prometnicima 20 posto svih evidentiranih prometnih nesreca dogodilo na mokrim kolnicima.


Podijeli: Facebook Twiter