Vozači ne staju na pješačkom, a pješaci ga ne koriste

Pulski vozači nemaju naviku stati pješacima (K. TADIJIĆ)
Pulski vozači nemaju naviku stati pješacima (K. TADIJIĆ)

Prilikom posjete Marakešu smijali smo se i u čudu promatrali kako marokanski vozači uopće ne poštuju prometne propise, a prelazak preko prometnice smrtonosna je misija čak i na pješačkom prijelazu.

Drugi svijet, rekli bismo, no dovoljno je napraviti jedan đir po Puli i obratiti pozornost na sudionike u prometu pa postane jasno kako domaćim vozačima, a isto tako i pješacima, itekako nedostaje prometne kulture.

Zorno to pokazuju i službene statistike PU Istarske, prema kojima je u prvom tromjesečju 2013. zabilježeno 80 prekršaja nepoštivanja obaveza vozača prema pješacima, što se uglavnom odnosi na nepropuštanje na pješačkom prijelazu, dok je lani u istom periodu sankcionirano 110 prekršitelja s 500 kuna novčane kazne, odnosno 322 tijekom cijele godine.

Vozeći se gradom u 16 sati tijekom radnog dana, na relaciji dugoj svega nekoliko kilometara od naselja Veruda do Šijane, izbrojali smo najmanje dvadesetak prekršaja nepropuštanja pješaka. Primjerice, u Tomasinijevoj ulici na Verudi jedna starija gospođa uporno je čekala na pješačkom prijelazu, a tek peti automobil se zaustavio da bi ju propustio.

Veliku opasnost za pješake predstavljaju vozači mopeda koji kroz grad vrlo često prolaze između dvije kolničke trake, te u slučaju kad pješaka propušta vozilo kojeg mopedist u tom trenutku pretječe, jedan drugoga gotovo da i ne mogu vidjeti.

Niti pješaci nisu disciplinirani. U prva tri mjeseca ove godine čak 76 pješaka evidentirani su od strane policijskih službenika kako prilikom prelaženja kolnika ne koriste pješački prijelaz.

Žalosno je da je ovaj negativan trend, možda ispravnije rečeno pješački bunt u golemom porastu u odnosu na lani, kada je evidentiran 41 prekršitelj. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 300 kuna.

Cesta se prelazi doslovce na svakom mjestu i u svakom trenutku, pješaci su koncentrirani na prečace pa nerijetko čak i pričekaju na sredini ceste da bi vozač automobila prošao, dakako ne buneći se što im ne staje. (K. TADIJIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter