Vozači kros motora i ovog proljeća uništavaju javne putove i privatna imanja

Enduro utrke u Istri su česte (V. BOŽIĆ)
Enduro utrke u Istri su česte (V. BOŽIĆ)

Dolaskom proljeća mnogim krajevima po šumskim i poljskim putovima središnje Istre krstare motoristi. Pa kao i svake godine odo sada u ovo vrijeme pojavljuje se pitanje ograničavanja njihova kretanja budući da, kako se govori uništavaju javne putove, ali i one koje prolaze privatnim parcelama. Tako je proteklog tjedna na sjednici pazinskog Gradskog vijeća Stjepan Gabrić postavio pitanje imaju li Grad ikakvih saznanja o kretanju cross motociklista, te ima li ovlasti da to spriječi, jer, kako kaže ti motociklisti voze po privatnim površinama, stvarju buku i nered.

Policija ne može puno pomoći

Zapovjednik pazinske policijske postaje Valter Opšić je odgovorio da u su takvim slučajevima ovlašteni postupati jedino ako voze po javnim prometnicama i to u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Vlasnik privatne parcele može reagirati ako se vozi po njegovoj površini, dakle u takvim slučajevima treba vidjeti ima li elemenata kaznenog djela oštećenja tuđe stvari. Na slično pitanje nedavno postavljeno na sjednici vijeća Općina Gračišće, Opašić je odgovorio kako se takve radnje mogu prijaviti policiji koja će utvrditi jeli je došlo do devastacije putova, premda je takva situacija najčešće vrlo zahtjevna za sankcioniranje počinitelja. Naime, ti vozači prometuju teško prohodnim putovima, a da bi se sankcionirali trebalo bi ih fizički zateći na javnoj prometnici. Opašić smatra kako nije samo na policiji da rješava takve probleme budući da motoristi uglavnom prolaze državnim i privatnim zemljištem, što je onda stvar privatnih vlasnika ili Hrvatskih šuma. Opašić drži kako motoriste najčešće dovoze turističke agencije kojima netko očiti daje dozvolu za takvu djelatnost pa bi nadležne inspekcije to trebale kontrolirati.

Problem s motoristima u središnjoj Istri nije od jučer. Može se reći da se proteže već dvadesetak godina. "Glas Istre" je prvi put na to upozorio na proljeće 2001. kada su cross-motoristi "zabrazdili" na imanje obitelji Jurada u Podmerišću, na području općine Cerovlje, gdje su fizički nasrnuli na ljude koji su radili u vinogradu. Žrtva je bio Joakim Jurada koji je s ukućanima sadio

novi vinograd, kad se Dragućske vale prema Podmerišću kretalo desetak motorista. Motoristi su jurili po masliniku iznad sela. Jedan je motorist zaostao, pa, dok se nije snašao i dostigao odmaklu skupinu, napravio je nekoliko "krugova" po njivi lucerke (arbašpanje). Nedugo potom, motoristi su se pojavili na mjestu gdje je obitelj Jurada sadila vinograd, tražeći od njih da se maknu kako bi mogli proći. To je Joakima i njegova sina Ivana razljutilo, a kad je nastojao zastaviti jednog od njih, motociklist je Joakima bezobzirno oborio na tlo. Nakon toga je motorizirana horda cestom nestala u smjeru Cerovlja ili Pazina, kaže Ivan Jurada, koji je slučaj bio prijavio policiji. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter