Vozač autobusa radio ilegalno, desetnik je HV-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vojna policija istražuje pripadnika Oružanih snaga koji je prije tri dana "na crno" vozio autobus zagrebačke putničke agencije kojim je sletio s ceste u Italiji, pri čemu je poginuo mladić, a više od 70 putnika je ozlijeđeno.

MORH je u današnjem priopćenju potvrdio da se provodi istragu o angažmanu vozača Prometnog odjela Doma Glavnog stožera OSRH, koji je u četvrtak, radeći izvan službe i na svoj slobodan dan, za drugog poslodavca vozio autobus i sudjelovao u nesreći u Italiji, u kojoj je jedna osoba poginula.

Jutarnji list danas je objavio kako je autobus vozio desetnik Ante Božić Jokić iako nije imao odobrenje svojih nadređenih u vojsci, te da je za taj angažman s privatnom prijevozničkom tvrtkom dogovorio dnevnicu od 50 eura.

U MORH-u napominju kako djelatnim vojnim osobama, prema Zakonu o službi u Oružanim snagama, nije dopušteno obavljanje poslova i pružanje usluga drugim pravnim osobama. Iznimno je to moguće uz dopuštenje ministra obrane, u slučajevima kada to nije u suprotnosti s interesima službe.

"U ovom slučaju, navedeni vozač nije imao odobrenje ministra, niti je o svom poslu izvan službe u Oružanim snagama upoznao svoje nadređene", stoji u priopćenju.

Dodaje se kako, prema Zakonu, vojne osobe koje u tijeku obavljanja službe ili izvan nje prekrše vojnu stegu s namjerom ili iz nehaja, podliježu stegovnoj odgovornosti. Nakon istrage, Vojnostegovni sud samostalno odlučuje o stegovnoj odgovornosti vojnih osoba za stegovne prijestupe.

U MORH-u napominju i kako su, također prema Zakonu o službi u OSRH, svi dužni prijaviti kršenja vojne stege o kojima imaju saznanja. (Hina)  
 


Podijeli: Facebook Twiter