Vozac autobusa mijenjao DVD?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema pisanju jednog belgijskog i jednog švicarskog lista u cetvrtak, djeca koja su ozlijedena u nesreci belgijskog autobusa u Švicarskoj ispricala su da je neposredno prije nesrece vozac želio promijeniti DVD ili CD.

Prema internet stranici belgijskog lista Het Laatste Nieuws "neposredno prije nesrece vozac je želio primijeniti DVD". To su ozlijedena djeca ispricala roditeljima i osoblju švicarskih bolnica.

Dužnosnik švicarske policije Renato Kalbermatten smatra da se radi o pretpostavci i dodaje da tu tezu ne potkrepljuje snimka videokamere u tunelu.

Prema svjedocenjima neimenovanih osoba, jedan profesor škole Heverlele vozacu je prije nesrece donio DVD. U trenutku nepažnje autobus je udario u rubnik i vozac je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u betonski zid.

Medutim, tu tezu odmah su opovrgnuli celnici Toptoursa, vlasnika autobusa. Prema rijecima direktora Toma Cooremansa, nemoguce je da su djeca mogla vidjeti vozaca s necim u ruci buduci da se kabina vozaca nalazi u razini ceste, dok su putnici na višem nivou.

Istražitelji su odmah kao uzrok nesrece odbacili prekoracenje brzine. Švicarsko pravosude je u srijedu navecer navelo da prati tri mogucnosti u istrazi: tehnicki problem, zdravstveni problem vozaca i ljudsku pogrešku.

Od 52 ljudi u autobusu, 28 je poginulo, od kojih 22 djece, dvojica vozaca te cetiri nastavnika. U Belgiji ce u petak biti dan žalosti za 22 ucenika i šest odraslih žrtava autobusne nesrece u Švicarskoj. Preživjeli su prevezeni posebnim vojnim zrakoplovom u Belgiju. Troje djece još je u kriticnom stanju u bolnici u Švicarskoj.

Spasioce progone prizori užasa

Dio spasilaca koji su prvi stigli na mjesto nesrece belgijskog autobusa prepunog djece u švicarskome tunelu za mjesne su medije opisali stravicne prizore s mjesta nesrece, prenosi BBC. Policijski zapovjednik kantona Valaisa Christian Varone izjavio je da je mjesto nesrece izgledalo kao ratna zona i da su i najiskusniji spasioci bili shrvani onime što su vidjeli.

"Bilo je apokalipticno", rekao je. Jedan od prvih spasilaca koji je došao na mjesto sudara Claude Peter rekao je za list "Le Matin" da su svi bili užasnuti iako su u tom poslu vec svašta vidjeli. Alain Rittiner, spasilac s 20-godišnjim iskustvom, rekao je da je na mjestu nesrece bilo "gore nego što se može zamisliti".

U spašavanju je sudjelovalo oko 200 ljudi, medu kojima su bili policajci, vatrogasci i lijecnici. Trebali su im sati da iz smrskanog autobusa izvuku sve putnike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter