Vonja kao iz septicke jame

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakog se ljeta ponavlja prica o povremenom neizdrživom smradu u uvali Peškera, najpropulzivnijem dijelu užeg centra grada. Jednom smrdi trula morska trava, a jednom baš kao da se izlila fekalna kanalizacija ili je netko otvorio septicku jamu. Svake godine saznajemo djelic price o razlozima smrada, a nesumnjivo je stalni problem Porecki potok koji je ostao pod zemljom, a u kojem se osim oborinskih voda uvijek nade tragova fekalne kanalizacije.

Prije nekoliko godina Usluga je obavila temeljitu inspekciju nesudenog podzemnog potoka, pronašli su protupravni ispust fekalne kanalizacije, koji je u meduvremenu reguliran. Medutim, Siniša Pilat, voditelj odjela kanalizacije u Usluzi, kaže da tragova organskog otpada uvijek ima u Potoku, a kada su velike oseke, smrad se diže u atmosferu.

"Visoke temperature i velike oseke pracene su smradom iz kanalizacije i na nekim drugim mjestima i taj se problem ne može riješiti preko noci. Naime, ljeti je previše masti u otpadnim vodama kanalizacije, mast se hvata za stijenke, a posljednjim analizama utvrdeno je da se hvata i za neke vrste teže razgradivog recikliranog toalet-papira. Zajedno stvaraju cvrstu pokoricu koja pluta u crpnim stanicama i smrdi. Svakodnevno iz pojedinih crpnih stanica cistimo taj kruti pokrov, ali smrad je nemoguce izbjeci. Nevjerojatno je da ljudi u kanalizaciju odbacuju i tkanine, krpe i rublje, koje znaju blokirati crpke pa imamo stalne intervencije", objašnjava Pilat.

Cinjenica je da svi restorani i hotelski kompleksi moraju imati mastolove. Imaju li ih ili ne, može utvrditi jedino sanitarna inspekcija, ali masni otpad dolazi i iz kucanstava. Ove godine nije bilo havarija ni nekontroliranih ispusta, možda i zato što svakodnevno ciste pojedine stanice, ali smrad se ne može izbjeci. Magistralni vod kanalizacije graden je izmedu 1978. i 1982. godine, sustav ima 52 crpne stanice i 115 crpki.

"Sve crpke rade besprijekorno, ali u meduvremenu su nastale nove vrste otpada i dijelovi sustava su jednostavno zastarjeli. Imamo plan zamjene crpki, ali za to treba i vremena i novaca, a obavezni smo do 2014. godine rekonstruirati i dograditi uredaje. Imamo nekoliko novih crpki koje su se pokazale odlicnima jer samelju sav kruci otpad i njima pokorica od masti i papira ne smeta u radu", ispricao nam je Pilat. Dakle, još cemo nekoliko ljeta morati Peškerom povremeno sa zacepljenim nosovima.


Podijeli: Facebook Twiter