Von Trierova "Nimfomanka" zabranjena u Turskoj

Nimfomanka
Nimfomanka

"Nimfomanka", kontroverzni film danskog redatelja Larsa von Triera, zabranjen je za prikazivanje u turskim kinodvoranama, što je izazvalo nove prosvjede protiv cenzure u zemlji, izvijestio je u utorak turski tisak.

"Film je zabranjen po odluci prosudbena povjerenstva ministarstva kulture", kazao je član tog povjerenstva Yamac Okur kojega u utorak citira tisak.

Okur se usprotivio toj zabrani. "Film sadržava eksplicitne prizore, ali je trebao biti prikazan s ograničenjem dobi", kazao je on dnevniku Milliyet.

Nekoliko uglednih turskih umjetnika osudilo je odluku povjerenstva, izrazivši žaljenje zbog "nove cenzure" islamsko-konzervativne vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana, na vlasti od 2002.

"Odlučno osuđujem zabranu 'Nimfomanke' kad u Turskoj postoji ograničenje po dobi" u kinima, napisao je na Twitteru turski redatelj Nuri Bilge Ceylan, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada za svoje filmove ("Daleko", "Tri majmuna", "Bilo jednom u Anadoliji").

Najnoviji film u dva dijela Larsa von Triera o nimfomanki Joe koja pripovijeda o svom životu ostarjelom Seligmanu, koji je pretučenu Joe pronašao nadomak svog doma, trebao se u turskim kinodvoranama prikazivati od polovice ožujka.

Rumunjska je odlučila zabraniti "Nimfomanku: 2. dio", koja sadrži prizore eksplicitnog seksa, ali je potom tu odluku ukinula.

"Nimfomanka: 2. dio" prikazuje se od 20. veljače u hrvatskim kinima. Lars von Trier redatelj je i scenarist filma u kojem glume Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Willem Dafoe i Jamie Bell. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter