Von Trierova "Nimfomanka" premijerno na Berlinaleu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cjelovita verzija prvog dijela provokativnog novog filma danskog redatelja Larsa Von Triera "Nimfomanka" svoju će svjetsku premijeru imati na međunarodnom filmskom festivalu u veljači u Berlinu, potvrdili su organizatori festivala.

- Publika Berlinalea prva će dobiti priliku pogledati cjelovitu verziju prvog dijela "Nimfomanke", kazao je direktor festivala Dieter Kosslick, napomenuvši da je u njemu Von Trier razvio "impresivnu i radikalnu estetiku".

Von Trierov novi uradak, koji ukupno traje pet i pol sati, već je izazvao brojne kontroverze zbog izrazite seksualne eksplicitnosti scena pa su ga u medijima prozvali "filmskim pornićem", "seksualnom sagom" i "pornodramom".

Da bi uopće osigurao kinodistribuciju za svoj novi film, Von Trier je morao pristati na skraćivanje, pa je tako verzija za kino nešto kraća – traje "samo" četiri i pol sata podijeljena na dva dijela – i manje je eksplicitna i provokativna od duže.

- To je bio jedini način da ga uopće i napravimo, da bi ga i šira publika dobila priliku pogledati, pojasnila je producentica Louise Vesth, napomenuvši da su obje verzije prikladne za javno prikazivanje.

U filmu glumica Charlotte Gainsbourg igra ovisnicu o seksu koja prepričava svoja životna seksualna iskustva s ljubavnicima i ljubavnicama koje među ostalima utjelovljuju Jamie Bell i Shia LaBeouf.

Igraju još brojne internacionalne zvijezde, među kojima Stellan Skarsgard, Christian Slater, Uma Thurman, Willem Dafoe, Jean-Marc Barr, Udo Kier i mnogi drugi. Na Berlinaleu će se prikazivati izvan konkurencije.

Dvije kraće verzije filma premijerno će biti prikazane u Danskoj na sam Božić, nakon čega idu u distribuciju diljem Europe i svijeta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter