Von Trier izbacen s festivala u Cannesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danski redatelj Lars von Trier izbacen je u cetvrtak s filmskog festivala u Cannesu nakon što je dan ranije na konferenciji za novinare, ocito u šali, kazao za sebe da je nacist i simpatizer Hitlera.

"Upravno vijece festivala oštro osuduje izjavu i proglašava Larsa von Triera nepoželjnom osobom na festivalu u Cannesu, što stupa na snagu odmah", obavila je uprava u priopcenju.

Vijece "duboko žali što je Von Trier iskoristio ovaj forum za komentare koji su neprihvatljivi, ne mogu se otrpjeti i protivni su idealima covjecnosti i velikodušnosti koji su bit postojanja ovog festivala".

Sankcija se odnosi na redatelja, ne i na njegov film koji nece biti iskljucen iz službene konkurencije za nagradu Zlatna palma, objašnjeno je nakon izvanredne sjednice vijeca koju je sazvao predsjednik festivala Gilles Jacob.

Na konferenciji za novinare u srijedu, povodom predstavljanja svog filma "Melancholia", danski redatelj izazvao je nelagodu kada je izrazio simpatije za Hitlera kojega "razumije" jer je Izrael prava gnjavaža, a poslije podne se na zahtjev festivala ispricao.


Podijeli: Facebook Twiter