Volvo: Automatsko praćenje vozila ispred

Slobodne ruke
Slobodne ruke

Volvo je demonstracijom novog sustava pomoći u slučaju prometne gužve učinio još jedan korak na putu prema autonomnoj vožnji. Novi sustav omogućava automatsko praćenje vozila koje se nalazi ispred u koloni, funkcionira do brzine od 50 km/h, a bit će spreman za serijsku primjenu 2014. godine.

- Ova tehnologija čini vožnju maksimalno opuštenom i to u najmonotonijem dijelu svakodnevnog prometa, takozvanim špicama, te nudi sigurno kretanje u koloni koja se sporo kreće, ističe Peter Mertens, stariji dopredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car korporaciji.

Funkcija pomoći u prometnoj gužvi je evolucija postojećih sustava prilagodljivog tempomata te sustava pomoći pri održavanju smjera kretanja, predstavljenih u novom volvu v40. Aktivira se pritiskom na dugme i usklađuje rad motora, kočnica i upravljačkog sustava koji postaju automatizirani. Prilagodljivi tempomat održava idealan razmak od vozila ispred, a nadzire se i upravljanje.

- Automobil savršeno prati vozilo ispred vas, no vozač je i dalje taj koji u svakom trenutku ima potpunu kontrolu nad vozilom, napominje Mertens.

Kretanje u sporim kolonama svakodnevnica je gradskog prometa. Amerikanci tako provedu više od 100 sati godišnje u vožnji na posao. Vožnja u velikim gradskim centrima kao što su New York, Chicago i Los Angeles oduzima još više vremena.

- Situacija je manje-više slična u većini velikih gradova diljem svijeta. Naš je cilj novim sustavom učiniti vožnju u koloni što manje stresnom za vozača, ističe Mertens. (K. T.)


Podijeli: Facebook Twiter