Volontirat cu kao nacelnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ostajem nacelnica Opcine Fažana i odsad cu volonterski obavljati tu dužnost, pripada mi dodatak koji mi je osiguran po zakonu, ali uzimam samo zastupnicku placu", rekla je nacelnica Opcine Fažana (SDP), koja je nedavno postala i saborska zastupnica, pa ce obnašati dvije funkcije.

- Ne zanima me koliko ce mi iznositi saborska placa, ali moju placu nacelnice ostavljam u proracunu Opcine. Ona iznosi 13 tisuca kuna za 36 godina staža, to ce biti znacajna sredstva koja ce se nakupiti tijekom dvije godine pa je to još jedan moj prilog Opcini Fažana, navela je.

Deset saborskih zastupnika iz Istarske županije, istaknula je nadalje, moraju zajedno raditi za dobrobit Istre i njenih gradana.

- Zalagat cu se za Fažanu i za Istru u cjelini, a svi gradani moraju imati jednaka prava. Kao zastupnici 8. izborne jedinice, jedan od prioriteta mi je brže i lakše rješavanje problema zemljišta u vlasništvu države. Sad je situacija takva da svaka lokalna zajednica, pocevši od Fažane nadalje, traži, primjerice, ustupanje zemljišta za groblje, poduzetnicku zonu ili sportski teren, što je od vitalnog znacaja za pojedinu opcinu. Nažalost, taj proces je dosad trajao po dvije, tri ili cetiri godine i to se mora brže rješavati, rekla je. Zalagat ce se i za projekt nove bolnice uz bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, kao i za zapošljavanje specijalista u novim ordinacijama.

- Trebamo unaprjedenje kvalitetnog turizma, ne samo Fažane, koja najveci prihod ostvaruje od te djelatnosti. Treba zaštititi obalu i napraviti šetnicu od Pule do Rovinja i Poreca. Želimo da kad gost dode u Fažanu, Peroj, Vodnjan, Rovinj, Porec ili Opatiju da mu taj boravak bude nezaboravan doživljaj. Moramo gostu dati puno više, od prezentacije kulturne baštine do gastronomskih manifestacija i kulturnih dogadanja. Uz turizam je povezana i proizvodnja zdrave hrane koja mora postati hrvatski brend, kaže Damjanac.

Želja joj je uci u saborski Odbor za obrazovanje buduci da joj je to struka kao nastavnici fizike i tehnicke kulture. Založit ce se za poboljšanje uvjeta rada obrazovanja, uvodenje nacionalnog kurikuluma da sva djeca u školama imaju jednake uvjete uz isti pristup informacijama, kabinetima i sportskim dvoranama. Od ministra obrazovanja, navodi, tražit ce povecanje broja sati tjelesne i zdravstvene te likovne kulture, koji ce ucenicima omoguciti da se kreativno izražavaju.

U Opcini Fažana IDS je u oporbi, a suradnja na opcinskoj razini ima prostora za poboljšanje, navodi Damjanac. - I dosad sam pozivala predstavnike IDS-a na razgovore, mi se ne moramo slagati oko nekih pitanja, ali zbog interesa naših gradana moramo sjesti za isti stol i dogovarati se. Ocekujem od IDS-a Fažane da podrži projekte važne za dobrobit gradana, a ne da su protiv samo zato što smo ih mi predložili. Kad smo lani donosili proracun, prihvatila sam njihov amandman i sve njihove kvalitetne prijedloge cu prihvatiti, a od njih ocekujem da budu konstruktivna oporba.

Potrebno je u svakom slucaju više komunikacije, obaveza vijecnika je da se informiraju i budu upuceni u sve prijedloge prije sjednice, a vrata Opcine za sve vijecnike su uvijek otvorena, zakljucila je. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter