Volontiranje treba biti na opću radost i zadovoljstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, danas je u Rojcu održana javna prezentacija prvog Priručnika za udruge koje pružaju socijalne usluge. Priručnik je nastao u okviru projekta "Unapređenjem menadžmenta volontera do kvalitetnijih socijalnih usluga u zajednici", koji se provodi od lipnja 2017. do lipnja 2019., na području Istarske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije.

Priručnik o volontiranju

Specifični cilj projekta je unaprijediti znanja, vještine i procedure rada 25 koordinatora volontera za menadžment i provedbu inkluzivnih volonterskih programa u spomenute tri županije. Navedeni cilj ostvariti će se provedbom edukativnih aktivnosti, pregledom primjera dobre praske te kontinuiranom tehničkom podrškom organizatorima volontiranja.

- Volontiranje je za mene jedan poseban pojam koji uključuje davanje sebe svijetu ne tražeći ništa zauzvrat. To je možda nekome čudno u ovom današnjem svijetu kapitala, ali upravo zato je još vrjednije. Volontiranje nije pojava novog doba, ono postoji od pamtivijeka jer su oduvijek postojale osobe koje su željele pomagati drugima bez da dobiju išta zauzvrat. Smatram da svatko može pronaći svoje mjesto gdje bi mogao napraviti nešto dobro za širu lokalnu zajednicu, a ovaj priručnik će pomoći svima koji se žele uključiti u volontiranje ili uposliti kao volontera neku osobu s intelektualnim poteškoćama, rekao je Ozren Catela iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre.

Jedna od autorica priručnika Jovana Prusac Fabris istaknula je da je inkluzivno volontiranje u Hrvatskoj još uvijek u povojima i da se provodi sporadično, najčešće kroz kratkotrajno volontiranje na nekim projektima ili manifestacijama. Srećom, postoje i svijetli primjeri kvalitetnog dugogodišnjeg volontiranja osoba s intelektualnim poteškoćama, prema njihovim afinitetima, koji su predstavljeni i u priručniku. Promicateljima takvog socijalno osjetljivog djelovanja jučer su dodijeljene Nagrade za inkluzivno volontiranje, a otišle su u ruke Jedriličarskog kluba Vega i udruzi Art studio.

Nagrađeni Vega i Art Studio

U Jedriličarskom klubu Vega na Valsalinama već godinama volontira Žarko Sinčić iz Pule koji uživa u blizini mora i jedrilica, te svake subote i nedjelje pomaže, najčešće najmlađim članovima, u pripremi jedrilica za jedrenje, a ponekad se, kaže, i sam otisne na more. U Art Studiju već pet godina provode projekt "Zajedno" kroz koji volonteri s intelektualnim poteškoćama rade s učenicima nižih razreda osnovnih škola u Puli i polaznicima Škole za odgoj i obrazovanje na jednom satu likovne kulture. Voditelj udruge Igor Fabris zahvalio se na dodijeljenoj nagradi te poželio da dogodine konkurencija za ovu nagradu bude puno veća.

- Ovo je samo početak jedne velike priče, a cilj nam je da jednog dana imamo puno više poziva organizatora volontiranja i da ne ističemo više inkluzivno volontiranje kao nešto posebno, već da volontiranje bude volontiranje, na opću radost i zadovoljstvo, istaknula je Prusac Fabris.

Predstavljene udruge u kojima se može volontirati

U Rojcu su se danas pulskim srednjoškolcima predstavile neke od lokalnih organizacija civilnog društva. Cilj ovog svojevrsnog sajamskog predstavljanja bio je poticanje mladih na volontiranje. Predstavili su se Volonterski centar Istra, Udruga ZUM, udruge Suncokret i Metamedij, Savez udruga Rojca, Zelena Istra, Crveni križ Pula, CZSS Pazin - Podružnica Obiteljski centar, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, humanitarna udruga Naš San Njihov Osmijeh i Pulska filmska tvornica.

Tihana Fontana, stručna suradnica na projektima Volonterskog centra Istra, rekla je da su volonteri uglavnom mlađe osobe, a u 2016. samo na području Istre registrirano je 3.000 volontera. Ukoliko netko razmišlja o volontiranju može se javiti Volonterskom centru na Facebooku i na Internetu, gdje postoji popis svih otvorenih volonterskih mjesta i potreba. Jedna od najmlađih volonterki koja se nedavno pridružila Volonterskom centru je Petra Licul, učenica 3. razreda Talijanske srednje škole.

- Neki me prijatelji podržavaju, nekima je to super i razmišljaju o volontiranju, ali nikako da se pokrenu, a neki smatraju da je to beskorisno, da nema smisla raditi bilo što ako za to nećeš biti plaćen. Ja ne mislim da je volontiranje besmisleno, jer ne možeš ne biti ponosan na sebe kada nekome pomogneš koliko je u tvojoj moći, rekla nam je Petra. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter