Volonteri osigurali 70-80 tisuća kuna za potrebite sugrađane

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Sedmu godinu zaredom Mjesni odbora Moela i Grad Umag organizirali se veliku pučku feštu na legendarnoj umaškoj plaži Afrika. Nevrijeme koje je prijetilo u subotnje predvečerje razvuklo je program fešte i na nedjelju, što je samo pogodovalo posjetiteljima koji su oba dana popunili mjesta pod borovima uz plažu. Feštalo se i u subotu navečer, sve do jačeg vjetra, da bi se dobro raspoloženje sve brojnijih posjetitelja nastavilo i u nedjelju do kasnih noćnih sati.

Osamdesetak volontera

Feštu su brojni volonteri iz Moele pokrenuli kako bi se međusobno družili, ali je fešta ubrzo prerasla lokalne okvire. Uz to, od prve godine volonteri su se odrekli naknade i sva zarada ide u humanitarne svrhe. O uspjehu govori i podatak da su u proteklih šest godina u razne humanitarne svrhe pojedincima ili institucijama, u suradnju s Gradom Umagom, uplatili gotovo 300.000 kuna. Kada se podmire svi troškovi ovogodišnje fešte, ostatak će se opet uplatiti u korist potrebitih. Očekuju da bi to moglo biti u granicama lanjskih gotovo 76.000 kuna.

I ove je godine osamdesetak volontera pripremilo dvije večeri zabave i odlične gastronomske ponude u kojoj su prednjačili riblji specijaliteti. Po vrlo povoljnim su cijenama posjetitelji kušali odrezak tune, brodet s palentom, lignje, pedoće, bakalar, srdele, kovača ili maneštru s bobićima. Vrlo pristupačne su cijene domaćini odredili i za piće, tako da su svi stolovi i zidići bili puni posjetitelja koji s uživali u dobroj hrani i glazbi sastava ITD. A za desert najtraženije su bile palačinke - brojni volonteri radili su satima i prodali više od tri tisuće palačinki! Naradili su se i ostali volonteri kojima treba samo čestitati na ideji i izvrsno odrađenom organizacijom fešte koja je iz godine u godinu sve poznatija i popularnija i među turistima.

Sedam uspješnih godina

- Iznad svega smo zadovoljni što nas je vrijeme poslužilo, iako smo najviše strahovali zbog toga, no sada nakon svega možemo odahnuti. Nije nam ništa bilo teško učiniti kako bi uslužili sve koji su došli na feštu i stoga smo im zahvalni jer su i oni na taj način dali obol onome što sedam godina radimo. To je humanitarna akcija kojom sva sredstva prikupljena tijekom fešte nakon podmirenja osnovnih troškova darujemo sugrađanima u potrebi. Isto tako zahvalni smo neizmjerno svim donatorima, a mnogo ih je. Na taj su način i oni bili dio akcije. Ponosan sam na svu mladež koja se uključila u realizaciju ove manifestacije, uz one starije i iskusnije u organiziranju svih aktivnosti, naglasio je predsjednik MO Moela Valdi Buršić.

Brojni sportski turniri i pobjednici

Fešta u Moeli bila je ispunjena i sportskim sadržajima. Održano je natjecanje u podvodnom ribolovu, biciklisti su pedalirali 25 kilometara, odigrani su nogometni i odbojkaški (na pijesku) turniri, odigran je dječji nogometni turnir (pobijedili su mladi Novigrađani), natjecali se majstori kartaških igara, a pobijedili su Antonio Radin i Romiglio Bernobić. U zabavnom šampanj turniru u odbojci na pijesku, gdje su se svako kolo izvlačile nove trojke, najbolji su bili Monica Marušić, David Petretić i Maroje Ravnić.

Posebno je dobro bio posjećen drugi Memorijalni plivački maraton "Noa Zelić", u znak sjećanja na mladog Umažanina, plivačkog talenta. Sudjelovalo je čak 150 natjecatelja, uglavnom iz Hrvatske, Slovenije i Italije. U manje zahtjevnoj ruti dugoj jedan kilometar pobijedio je Fran Krčelić, a najbolja plivačica je bila Mia Crnković. Na tri kilometra apsolutni pobjednik je bio Arseny Beketov, a kod žena Vasiliki Kadoglli. U podvodnom su ribolovu najbolji bili Valter Bubnič i Dražen Radin, dok je u ribolovu na sviću najuspješniji bio Franco Novacco. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter