Volonteri: Koliko god dajete, više dobijete zauzvrat

Volonteri Doma Alfredo Štiglić (D. ŠTIFANIĆ)
Volonteri Doma Alfredo Štiglić (D. ŠTIFANIĆ)

Prigodom Svjetskog dana volontera danas su u pulskom Domu za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić" volonterima ovog doma uručene zahvalnice i prigodni darovi, koje su korisnici sami izradili na jednoj od kreativnih radionica.

Prigodna proslava počela je predavanjem na temu etičkog kodeksa volontiranja koji je ukratko predstavila socijalna radnica Helena Polanšek. Kako je rekla ravnateljica Vesna Grubišić Juhas, u ovoj se instituciji volontira već više od 20 godina, a trenutno dom ima 32 aktivna volontera koji su u ovoj godini s korisnicima odradili preko 700 volonterskih sati. U ustanovi, primjerice, svoje sate "odrađuju" volonterke pulske podružnice Sindikata umirovljenika, Lige za borbu protiv raka, članice Udruge "Banka vremena", Inner Wheela, liječnica Lana Počekaj… Članovi Art studija održavaju keramičke radionice, a brojne volonterke dolaze i same te održavaju razne umjetničke radionice, čak i friziraju korisnike.

Ljiljana Radolović ovdje volontira od 2004. godine i za korisnike svakog četvrtka vodi kreativno-slikarsku radionicu. Njena kolegica Božena s umirovljenicima vodi pletačku radionicu, dok jedna od novijih volonterki, Fina Balta-Šošić, u domu volontira od lani.

- Vodim kreativnu radionicu i mogu reći da je ovo predivno iskustvo koje svima mogu preporučiti. Jer, koliko god dajete, zapravo puno više dobijete natrag, veli ova volonterka te dodaje da u dom svaki put odlazi sa smiješkom.

Ondje smo sreli i Vesnu Nežić Ružić koja nam je rekla da u sklopu profesionalne glazbene karijere velik dio vremena posvećuje raznim humanitarnim aktivnostima.

- U to spada i volonterski rad s korisnicima doma s kojima se družim već godinama. Održavam im, zajedno s duom Magnolija, koncerte, a gostujem i na zajedničkim druženjima i radionicama.  Prigodu je iskoristila da svim djelatnicima čestita 40. obljetnicu rada doma. (B. PETROVIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)

Labin: Prijem za volontere
Zamjenica labinskog gradonačelnika Eni Modrušan priredila je prijem za volontere, predstavnike udruga koje djeluju na području grada. Obostrano zadovoljstvo razinom postignute suradnje još je jednom potvrđeno.

- Kada smo prije tri godine potpisali povelju o suradnji s udrugama, javila se ideja o osnivanju odbora za koordinaciju udruga, odnosno civilnog sektora, koji bi se sastojao od dva predstavnika Grada i pet predstavnika udruga. Zamisao za sada nije ostvarena, ali mislim da bi nam odbor uvelike pomogao u osmišljavanju zajedničkih aktivnosti, kazala je Modrušan.

Grad Labin je za 138 udruga, koliko ih djeluje na njegovom području, u 2013. godini namijenio 3,15 milijuna kuna. (R. S.) 


Podijeli: Facebook Twiter