Volontere traže Županija, gradske uprave, vrtici...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do kraja lipnja putem mjera strucnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana i uz naknadu od 1.600 kuna u Istarskoj županiji zaposlile su se 74 osobe. Najviše ih se zaposlilo u javnom sektoru, a tek nekoliko u privatnim tvrtkama i udrugama, doznajemo u pulskoj podrucnoj službi Zavoda za zapošljavanje. Lani su se, radi usporedbe, tijekom cijele godine zaposlile 134 osobe.

Istarska županija aktivno se ukljucila u strucno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa - ovih je dana raspisala javni poziv za prijave za 27 osoba u upravnim tijelima Županije za takvo osposobljavanje u Puli, Pazinu, Porecu, Novigradu, Labinu, Rovinju i Bujama.

Traže se fakultetski obrazovane osobe s podrucja ekonomije, ali i tehnickih, komunikacijskih i društvenih znanosti, kao i poljoprivredne, gradevinske i arhitektonske struke te, kod srednjoškolskog obrazovanja uglavnom one ekonomske te tehnicke i upravne struke.

Najviše se - pet osoba, traži u Odjelu za prostorno uredenje i gradnju te cetiri u Odjelu za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu. Tako, primjerice, Županija traži višeg informatickog suradnika, strucnog suradnika za medunarodne projekte, za protokol.

Grad Pula traži strucnog suradnika za racunovodstvo, za poslove utvrdivanja i naplate poreza, Grad Labin traži suradnika za europske integracije, za financijske poslove, strucnog suradnika za kulturu, ali i administrativnog tajnika...

Uvjet za prijavu je da se radi o osobama koje su duže od 90 dana prijavljene u evidenciji nezaposlenih i da imaju do godinu dana evidentiranog staža u mirovinskom osiguranju, bez obzira na godine starosti. Županija koristi odredbe Zakona o poticanju zapošljavanja, i to mjeru strucnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa putem pulske službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Placaju se mirovinski i zdravstveni doprinosi te zaštita na radu, a Zavod osobama na strucnom osposobljavanju daje naknadu od 1.600 kuna mjesecno.

Osim Županije i istarskih gradova, strucne suradnike, doznali smo s pulskog Zavoda, traže i Predškolska ustanova Djecji vrtici Pula, Djecji vrtic Rin Tin Tin, komunalno poduzece Herculanea, ali i Zavod za mirovinsko osiguranje. Mjeru koristi i nekoliko privatnih tvrtki - dvije su tražile inženjera gradevine, a jedna frizera. (B. PETROVIC - S. BENIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter