Volju građana Vlada ne smije ignorirati

Zeleni aktivisti: Zoran Tomić, Marko Gregović i Bernard Ivčić
Zeleni aktivisti: Zoran Tomić, Marko Gregović i Bernard Ivčić

Nakon nedjeljnog savjetodavnog referenduma na kojem su se građani Labinštine mogli izjasniti jesu li za TE Plomin C na ugljen ili nisu, u ponedjeljak su na labinskom starogradskom trgu konferenciju za novinare održali Marko Gregović, Zoran Tomić i Bernard Ivčić, članovi Greenpeace, Zelene akcije i Zelene Istre.

Marko Gregović, voditelj energetskog i klimatskog programa Greenpeacea Hrvatska, istaknuo je kako "već godinama tvrde da je Plomin C ekonomski, ekološki i zdravstveno štetan projekt. Građani nisu povjerovali HEP-ovim obećanjima da će lokalna zajednica profitirati od Plomina C, te je njih čak 94 posto glasalo protiv ugljena kao energenta za Plomin C. Taj podatak Vlada jednostavno ne smije ignorirati, rekao je Gregović.

Sporan Zakon o referendumu

Kad od 36,6 posto birača s područja čitave Labinštine, njih 94 posto kaže ne ugljenu onda signal Vladi i HEP-u ne može biti jasniji. Sporan im je i Zakon o referendumu "Vlada tumači i piše zakone kako njima odgovara. Za ulazak u Europsku uniju na referendum je izašlo 43 posto građana od kojih je 66 posto bilo za, i tada je to bila volja naroda. Kad su lokalni savjetodavni referendumi u pitanju, onda se traži izlaznost od preko 50 posto registriranih birača, na području lokalnih samouprava," vele aktivisti zelenih udruga.

Za obnovljive izvore

Bernard Ivčić predsjednik Zelene akcije javno je pozvao Vladu da prestane demonstrirati silu, te da posluša demokratsku volju građana i odbaci taj štetan projekt. Osim toga, traži neka konačno objave pod kojim uvjetima bi japanski Marubeni, višekratno osuđivan za korupciju, trebao graditi Plomin C.? "HEP i Vlada moraju biti transparentni oko ovako velikih projekata. Moraju objasniti zbog čega bi građani plaćali dvostruko skuplju električnu energiju iz Plomina C, od one koja je dostupna na europskom tržištu“, pita se Ivčić.

Greenpeace, Zelena akcija i Zelena Istra pozivaju vladajuće, da umjesto inzistiranja na neisplativim termoelektranama na ugljen, hitno stvore uvjete za masovna ulaganja u energetsku učinkovitost te u energiju vjetra i sunca po uzoru na zemlje EU. Iako Hrvatska ima izuzetno povoljan položaj za razvoj solarnih elektrana, ona je na začelju EU po njihovom iskorištavanju. (Adriano ŠĆULAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter