Volimo pse, ali njima nije mjesto u školskom dvorištu!

Djeca su svojim crtežima upozorila na problem pasa na školskom dvorištu
Djeca su svojim crtežima upozorila na problem pasa na školskom dvorištu

U dvorištu Osnovne škole Kaštanjer održana je jučer završnica zajedničke akcije roditelja, učenika i nastavnika ove škole pod nazivom "Školsko dvorište bez pasa". Učenici koji su sudjelovali u izradi poruka, njihovi nastavnici i roditelji, postavili su izložbu radova duž školske ograde. Djeca svojim porukama poručuju "Volimo pse, ali njima nije mjesto u školskom dvorištu", "Molim Vas ne vodite pse u parkove i igrališta", "Dragi ljudi nemojte dovoditi pse na javne površine, to nije po zakonu"…

Dječja molba

Kako doznajemo od Sanje Rakić Frančula, predsjednice Vijeća roditelja OŠ Kaštanjer, akciju je krajem prošle godine pokrenulo Vijeće roditelja u želji da vlasnicima pasa prenesu poruku kako nije primjereno u školsko dvorište dovoditi pse i koristiti ga za obavljanje njihovih fizioloških potreba.

- Akcije je nastala iz potrebe. Mnogi su ulazili u školsko dvorište sa svojim psima te ih ovdje puštali da obavljaju nuždu. Psima ovdje nije mjesto, ovo je dvorište gdje tijekom marende borave djeca, a mnoga se od njih ovdje dolaze igrati i nakon nastave, doznajemo od Rakić Frančula.

Kako pojašnjava, nakon što apeli i molbe da se to ne čini nisu urodili plodom, pribjeglo se jednoj ovakvoj, zajedničkoj akciji kojom bi se upozorilo na problem. Djeca su napisala i iscrtala svoje znakove upozorenja i putem njih zamolila vlasnike pasa da dječje igralište i okoliš škole prepuste onima kojima je i namijenjen - djeci.

- Moram istaknuti da je u cijeloj akciji bitno to da su se u nju uključili svi zajedno - nastavnici, roditelji i djeca, kako bi i sama djeca uvidjela da svi zajedno surađujemo na rješavanju problem, zaključila je predsjednica Vijeća roditelja.

Psovke i prijetnje

Od ravnateljice škole Nade Crnković doznajemo da problema s okolišem škole imaju već duže vrijeme, a najveći problem su velike količine izmeta pasa u koja su djeca znala ugaziti tijekom igre i odmora.

- Pokušavali smo upozoriti vlasnike, ali nismo naišli na kulturno ophođenje, a od nekih smo čak doživjeli psovke, prijetnje, dok nas je većina ignorirala. Najprije smo postavili naljepnice sa zabranama, koje su odmah potrgane, onda smo u suradnji s Pulaparkingom postavili i stup sa zabranom, ali i on je devastiran, a nitko ga zapravo nije niti doživljavao. Stoga smo, u suradnji s roditeljima, na problem pokušali upozoriti i na ovaj način, kazala nam je ravnateljica.

Kako je dodala, i sama je vlasnica dva psa i ova akcija nije nikako usmjerena protiv kućnih ljubimaca, već se njome želi educirati djecu da vole životinje, ali i o tome da trebaju pritom usvojiti pravila ponašanja s ljubimcima i kako onda nikakvih problema neće biti.

Kako nam je kazala Una, učenica 4b razreda, ona bi željela da škola i njen okoliš budu uredni i dobro održavani te da psi ovdje ne ostavljaju svoj izmet pa je stoga i sama nacrtala znak i napisala im poruku.

- Nacrtala sam znak s prekriženim izmetom. To je upozorenje da se ovdje igraju djeca, za vrijeme i poslije škole, i da imamo pravo na čisto igralište, kazala nam je Lara, njezina kolegica iz 4a razreda. (Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter