Volim napraviti nešto "od onoga čega ima doma"

Vladimiri Bugarin (G. P.)
Vladimiri Bugarin (G. P.)

Duhoviti i domišljati strip na duplerici naših novina četvrtkom u La kosti djelo je Vladimira Bugarina iz Poreča, jednog od pokretača - još prije 30 godina - ovog humoristično-satiričkog priloga, a autor je i samog logosa La kosti. "Rukom, tada nije bilo kompjutera", napomenut će. Danas strip miksa, crta rukom, ali dorađuje za kompjuterom. Za njegovim kompjuterom nastaju i lakostovske fotomontaže. Karikatura mu je draga još iz gimnazije, naravno pazinske.

Za život zarađuje kao propagandist, turistički fotograf, dizajner. Ima vlastitu agenciju i preživljava, "kao i svi". "Preživljavanje" podrazumijeva i da je manje izlazaka u restorane i oštarije, a kao pravi škrbni Istrijan za svoje povremene kuharske aktivnosti kazat će da najviše voli napraviti "nešto od onoga čega ima doma".

- Kod nas uglavnom kuha Irena, moja žena, i to ono što volim - na žlicu, mineštre, mineštrine, obavezno s maslinovim uljem. Puno ga trošimo, nas dvoje vjerojatno i 30 litara godišnje. Najčešće kupujemo u Agrolaguni ili kod privatnika, ali je ipak malo preskupo, primijetit će.

Njegov dio kuhinje je vani - roštilj, gradele.

- Volim meso s roštilja. A već kad se grila, na gradelama ostavim okolo malo mjesta, narežem krumpir na tanke ploščice, posolim, malo nauljim i poslažem oko mesa. Okrećem ih zajedno s mesom pa od njega dobiju i malo masnoće, na kraju taj čips bude najbolji, djeca ga obožavaju, otkriva Bugarin svoj chefovski "dodatak jelu".

- Od morskih stvari jedino pržene lignje dolaze u obzir. Ipak sam ja s "kontinenta", kaže Bugarin koji u Poreču živi 40-ak godina, ali je rodom Križanac (iz Zlatini, napominje), a mladošću Pazinac. (Goran PRODAN)

Salata "ča najdeš doma"

Prepečemo nekoliko feta kruha, nasjeckanog na kockice otprilike 1,5 x 1,5 cm, ili manje, kruh može biti od jučer ili prekjučer, na malo maslinovog ulja u koje smo istisnuli režanj česna, dok kruh ne porumeni, ali moramo paziti da se ne presuši, ili ne izgori. Nikad nećemo pretjerati s količinom kruha, jer ako nam i ostanu krušne kockice su vrlo ukusne kao grickalice.

Na drugoj strani utvrdo skuhamo dva, tri jaja. Na ulju, pola maslinovo-pola obično, lagano pofrigamo dvije šake nasjeckanih šampinjona, pola sitno nasjeckanog luka. Kad luk bude proziran, dodamo na tanko narezano meso koje smo prethodno malo natoćali u senf. Možemo lagano podlijevati s bijelim vinom. Koristimo ono što imamo: svinjetina, junetina, teletina... Piletinu ili puretinu možemo "obogatiti" s malo pancete narezane na tanke fetice.

Ispečeno meso malo ohladimo, narežemo na tanke trakice, pomiješamo s nasjeckanim kuhanim jajima, umakom u kojem se frigalo meso, dodamo žlicu kapara (ako ih imamo), maslinovog ulja, malo na kolute narezanog luka (obavezno crvenog), po želji balsamico octa, ili, bolje, par kapi limunovog soka, papra, soli.

Dodamo parmezana, ili bilo kojeg sira nasjeckanog na listiće i sve promiješamo. Količinu soli procijeniti s obzirom na slanost maslina, pancete i sira. Majonezu, vrhnje i druge umake i dresinge izbjegavati u širokom luku.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter