Volim Istru: Za palijativnu skrb više od 95.000 kn

Koncert je okupio brojnu publiku (J. PREKALJ/arhiva)
Koncert je okupio brojnu publiku (J. PREKALJ/arhiva)

Ukupno 95.250 kuna prikupljeno je na četvrtom humanitarnom koncertu Volim Istru koji je održan početkom prosinca u porečkoj dvorani Žatika. Koncert je organizirala pulska udruga Hitan slučaj za Caritas Porečke i pulske biskupije, koji je sva prikupljena sredstva od prodaje ulaznica namijenio potrebama palijativne skrbi Istarske županije. Ovogodišnji koncert bio je posvećen 200. godišnjici rođenja biskupa Jurja Dobrile.

- Koncert je održan u samom početku došašća, u povodu obilježavanja ovog velikog jubileja i u godini vjere. Odlukom našeg biskupa Dražena Kutleše da se prikupljena sredstva upute palijativnoj skrbi, ona su došla u pravo vrijeme i u najbolje ruke, rekao je ravnatelj Caritasa i porečki župnik Željko Zec. Dodao je da su prihode od prodaje ulaznica, u dogovoru s palijativnom skrbi, utrošili na kupnju 59 antidekubitalnih madraca s kompresorom i pet električnih bolesničkih kreveta. Oprema je nekoliko dana prije Božića stigla u Istarske domove zdravlja.

- Drago nam je da se cijela Istra okupila i pridonijela rješenju gorućeg problema palijativne skrbi, točnije onog bolesnika koji leži i boluje u svom domu. Velika je stvar znati da je u tom olakšavanju boli sudjelovao svaki čovjek u Istri, rekla je Julijana Franinović Marković, koordinatorica palijativne skrbi. Dodala je da antidekubitalni madraci teškom bolesniku direktno olakšavaju trpljenje, bol i oslobađaju ih dodatnih komplikacija, a ova donacija bit će distribuirana na cijelom području Istre.

Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, u sklopu kojih djeluje ova izvanbolnička skrb, rekao je da Istra na nivou Hrvatske daje primjer u pružanju palijativne skrbi i među rijetkima su koji djeluju na području čitave svoje županije.

- Ova donacija i koncert tim su bitniji jer su ljude informirali o palijativnoj skrbi i potakli ih da razmisle o ovom problemu, rekao je Ivančić. Dodao je da će kupljeni madraci i kreveti pomoći ne samo bolesnicima, nego i olakšati posao onima koji ih njeguju.

Zainteresirani mogu sve informacije dobiti na telefonski broj palijativne skrbi 522-242.

- Ovaj koncert pokazao je najbolje što Istra ima, zajedništvo i Humanost na djelu. Kao organizatori možemo reći da smo jako sretni što se toliko ljudi odazvalo i podržalo naš projekt, rekla je Tatjana Tomaić, predsjednica Hitnog slučaja. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter