Volim Istru za opremanje gastroenterološke ambulante

Tatjana i Zoran Tomaić s dr. Edom Matoševićem najavili su početak nove humanitarne akcije za pulsku bolnicu (Milivoj MIJOŠEK)
Tatjana i Zoran Tomaić s dr. Edom Matoševićem najavili su početak nove humanitarne akcije za pulsku bolnicu (Milivoj MIJOŠEK)

U petoj po redu humanitarnoj akciji "Volim Istru" prikupljat će se novac za potrebe kirurške gastroenterološke ambulante u pulskoj Općoj bolnici, konkretno, za kupnju dijagnostičkih pomagala u obradi debelog crijeva. Organizatoru, udruzi za promicanje kulture i znanosti te očuvanje hrvatske tradicijske baštine "Hitan slučaj" ove su se godine pridružile i druge udruge iz cijele Istre, a imaju i podršku Istarske županije te gradova i općina. Najavljuju niz akcija koje će trajati do kraja godine te središnji događaj, veliki humanitarni koncert u Domu sportova "Mate Parlov" 7. prosinca.

- Nakon uspjelih humanitarnih akcija koje smo zadnje tri godine provodili u suradnji s Caritasom Porečke i pulske biskupije, odlučili smo ovogodišnju akciju namijeniti pulskoj kirurgiji. Nadamo se da će se uključiti svi građani Istre, koji će od idućeg tjedna moći dati svoj doprinos pozivom na humanitarni telefon, čiji ćemo broj uskoro objaviti, zatim kupovinom bonova i ulaznica za koncerte i sportske susrete te sudjelovanjem u nizu drugih akcija koje pripremamo i koje ćemo redovno najavljivati, rekli su Tatjana i Zoran Tomaić, voditelji udruge "Hitan slučaj", na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu pulske bolnice.

Prema riječima dr. Ede Matoševića, voditelja Odjela abdominalne kirurgije, stalni porast oboljelih od bolesti debelog crijeva, uključujući i karcinom, posljedica je prije svega poboljšane dijagnostike i produženog ljudskog vijeka.

- Intencija je što brža obrada pacijenta, uz što kraće ležanje u bolnici. Važno je na vrijeme otkriti bolest i početi liječenje. Zato je potreba za suvremenim dijagnostičkim pomagalima velika. Medicinski aparati jako brzo zastarijevaju, a u pulskoj bolnici koriste se do maksimalnih granica. Na endoskopskom dijelu debelog crijeva, gdje su praktički locirane dvije trećina patologija, godišnje obavimo 500 pregleda i dijagnosticiramo stotinjak karcinoma, rekao je dr. Matošević. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter