Volgograd će ponovno biti Staljingrad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradska uprava Volgograda odlučila je da će tijekom ove godine u povodu nekoliko važnih godišnjica iz Drugog svjetskog rata grad službeno nositi svoj naziv iz tog razdoblja - Staljingrad.

Glavni povod za takvu odluku je obilježavanje 70. godišnjice pobjede u bitki kod Staljingrada.

Rusija će u subotu obilježiti godišnjicu pobjede sovjetskih snaga kod Staljingrada, što je bio najveći poraz nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu i prekretnica u najvećem ratu u povijesti.

Tim povodom održat će se proslave diljem Rusije, a glavna će, naravno, biti u Volgogradu, odnosno Staljingradu, gdje je planirana i rekonstrukcija bitke uoči jubileja, odnosno scena zarobljavanja feldmaršala Friedricha Paulusa, koji je vodio napad na Staljingrad.

U subotu se u Volgogradu očekuje ruski predsjednik Vladimir Putin, sudionici bitke i veterani Drugog svjetskog rata iz svih dijelova Rusije te mnogobrojna strana i domaća izaslanstva.

Različite manifestacije povodom godišnjice jedne od najvećih i najkrvavijih bitaka održat će se i u Moskvi.

Bitka kod Staljingrada trajala je 200 dana, od 17. srpnja 1942. do 2. veljače 1943. godine. Paulusove snage kapitulirale su 2. veljače, nakon što su ih opkolili vojnici Crvene armije.

Staljingrad su prvo bombardirali njemački zrakoplovi, a nakon toga je dulje od šest mjeseci bio poprište uličnih borbi između njemačkih i sovjetskih vojnika. Borci su imali dodatnog neprijatelja - zimu i glad.

Po ruskim službenim podacima, u bitki za Staljingrad poginulo je dva milijuna ljudi na obje strane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter