Vojvođanska obitelj istarskih korijena poklonila muzeju vrijednu povijesnu građu

S otvaranja izložbe u Novom Sadu
S otvaranja izložbe u Novom Sadu

U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, u petak je otvorena izložba Povijesnog i pomorskog muzeja Istre "Alojz Orel Pulski album/Album di Pola/The Pula Album". Gostovanje Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu predstavlja nastavak višegodišnje međumuzejske suradnje ova dva muzeja, a upriličeno je u sklopu tradicionalne manifestacije Dani Istre u Vojvodini.

Orelovi motivi i uspomene na Pulu

Uz direktoricu muzeja domaćina dr. Agneš Ozer i ravnatelja Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijana Kešca, prisutne su na otvorenju pozdravili i podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informiranje Autonomne pokrajine Vojvodine, gospodin Radoslav Petković, te pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, dok je izložbu otvorila njezina autorica, kustosica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Lana Skuljan Bilić. Na otvorenju izložbe bio je veliki broj građana Novog Sada, od kojih su se neki u neformalnoj atmosferi nakon protokolarnog dijela otvorenja izložbe, promatrajući Orelove motive Pule iz druge polovice 20. stoljeća, prisjećali svojih boravaka ili življenja u Puli. Inače, ovo je treće predstavljanje izložbe radova Alojza Orela. Prvotno je bila postavljena 2014. godine u izložbenom prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli, a 2015. u Ljubljani, rodnom gradu Alojza Orela.

Tijekom otvaranja izložbe u Novom Sadu predstavljen je i daljnji program Dana Istre u Vojvodini koji će se održati od 14. do 17. travnja. U Novom Sadu nastupit će braća Sinkauz s koncertom improvizirane glazbe "105th day of the year", bit će održan okrugli stol na temu "Život s Idijotima" - osvrt na istarsku alternativnu scenu osamdesetih godina te fotoizložba Sabine Damiani i instalacija "La cena dei crettini" multimedijalne umjetnica Dragane Sapanjoš.

Iz Pule u Vojvodinu

Djelatnici Povijesnog i pomorskog muzeja Istre iskoristili su boravak u Novom Sadu i za druge muzeološke aktivnosti, pa su obogatili i fundus Muzeja građom koja je nastala u Puli početkom 20. stoljeća, ali je spletom povijesnih okolnosti došla do Novog Sada. Naime, na njezin su poziv i inicijativu posjetili gospođu Valeriju Đurković, čija je baka Zora Poropat, rođena u Puli, s roditeljima došla u Vojvodinu nakon Prvog svjetskog rata, budući da je njezin otac Mate Poropat, inače rodom iz Buzeta, u Vojvodinu otišao radi posla i time zauvijek, zajedno s obitelji, napustio Pulu. Obitelj Poropat ostala je od tada živjeti u Vojvodini. Gospođa Valerija izrazila je želju da muzeju u Puli, rodnom grada njezine bake, pokloni više uporabnih i ukrasnih predmeta iz obiteljske ostavštine. Tako je Povijesni i pomorski muzej Istre postao bogatiji za vrijednu povijesnu građu s početka 20. stoljeća nastalu u Puli, ali i za saznanje o burnoj i dinamičnoj sudbini jedne pulske obitelji kroz političke i društvene promjene 20. stoljeća, na što su iz muzeja silno zahvalni. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter