Vojska probija cestu između Banjola i Vinkurana i put do plaže

Vojni bageri pripremaju podlogu za asfaltiranje
Vojni bageri pripremaju podlogu za asfaltiranje

U općini Medulin održava se, već po 30. put, vojna vježba "Štit", a Hrvatska vojska tih dana tradicionalno je na usluzi i lokalnoj zajednici. Medulinski načelnik Goran Buić jučer je zajedno s pukovnikom Mariom Ragužem, zapovjednikom vojne vježbe, te drugim predstavnicima HV-a i Općine obišao gradilište u Kanaliću u Banjolama.

- Zahvalni smo vojsci što svake godine uređuje protupožarne puteve, prometnice, biciklističke staze, sanira divlje deponije te nakon vježbe uredi i sve ostale puteve na području Javne ustanove Kamenjak. Ove godine uređujemo i spajamo Banjole i Vinkuran, cestom u dužini od 710 metara i širini četiri metra. Nakon što vojska pripremi podlogu, Općina će početi asfaltiranje koje predviđamo da će biti gotovo do sutra. Vojska će urediti i protupožarni put kojim spajamo centar Vinkurana s plažom Mala cavae, a koji će služiti i pješacima i biciklistima, rekao je Buić.

Istaknuo je da se vojna vježba održava na području Kamenjaka, a na novinarsko pitanje zašto povezivati vojsku i Kamenjak, načelnik odgovara: "Vojska je itekako potrebna Kamenjaku, oni su zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša zaslužni što je Kamenjak zaštićen. Vojska svake godine na Kamenjaku uredi i održava prometnice, a ujedno i pomažu Općini Medulin u očuvanju Kamenjaka s obzirom na područje posebne namjene u Prostornom planu uređenja".

Pukovnik HV-a Mario Raguž naglasio je da ulaganje u obrambeni sektor ima višestruk značaj, a među ostalim, vojne vježbe pridonose i lokalnoj zajednici. Pohvalio je suradnju s Općinom Medulin, gdje vojska pomaže redovitom održavanju protupožarnih puteva i staza, uređenju okoliša, sve na dobrobit lokalne zajednice, rekao je Raguž. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter