Vojska preuzela kontrolu, ne zna se gdje je Mugabe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vojska je preuzela kontrolu u Zimbabveu, ali tvrdi da nije riječ o državnom udaru i da je   predsjednik Robert Mugabe na sigurnom, ali nije objavila gdje je. 

Nakon što je vojska zauzela ulice u Harareu i državnu televiziju, vojni glasnogovornik kazao je da je cilj operacije uklanjanje "kriminalaca" iz Mugabeova kruga koji su uzrokovali "društvenu i ekonomsku patnju", javljaju agencije. 

Do vojne intervencije došlo je pošto je Mugabe (93) otpustio svog zamjenika Emmersona Mnangagwu. Učinio je to kao uslugu svojoj kontroverznoj supruzi Grace u sukobu oko nasljedstva na vlast. Mnangagwa se dugo smatrao Mugabeovim nasljednikom, ali na tu poziciju 'puca' i aktualna prva dama. 

U Harareu su se u srijedu ujutro mogla čuti paljba iz strojnica i topova. 

Zasad nije poznato tko je na čelu vojne intervencije, ali se pretpostavlja da se radi o načelniku glavnog stožera, generalu Constantinu Chiwengi. 

Alex Magaisa, bivši savjetnik zimbabveanskog oporbenog čelnika Morgana Tsvangiraija, kazao je BBC-ju da vojska laže kada tvrdi da nije izvršila udar. 

"Odlučili su da to neće nazvati udarom, jer udar ne zvuči dobro", rekao je. "Ali je vrlo jasno da je Mugabe predsjednik samo na papiru, a da je vlast u rukama vojske". 

Robert i Grace Mugabe nisu se oglasili u javnosti otkako je vojska izašla na ulice. 

Zimbabveanski oporbeni Pokret za demokratsku promjenu (MDC) pozvao je na miran povratak ustavnoj demokraciji, dodavši kako se nada da će vojna intervencija dovesti do uspostave "stabilne, demokratske i napredne države". 

Mugabe čvrstom rukom vlada Zimbabveom od 1980. i stjecanja neovisnosti od Britanije. Zemlja je posljednjih desetak godina u katastrofalnom ekonomskom stanju s golemim postotkom nezaposlenih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter