Vojska odlazi koncem sijecnja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vojska bi do konca sijecnja iduce godine trebala definitivno napustiti zgradu Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice sjever na pulskoj rivi, koju obicavamo zvati "zgradom Admiraliteta". Tu nam je informaciju potvrdio bivši podžupan i sadašnji savjetnik istarskog župana Valerio Drandic. Po njegovim rijecima Županija je privremeno odustala od kompletne adaptacije zdanja zbog opce krize.

- Varijanta zajednickog uredenja, s Ministarstvom financija, za potrebe Carinarnice Pula i županijskih ureda i odjela privremeno je odgodena zbog sveopce krize. To ne znaci da smo odustali od projekta, vec smatramo da nije vrijeme za uredenje ove prekrasne zgrade u trenutku kada u državi nema novaca. Nema novaca ni u županijskoj kasi, no ipak smo uspjeli osigurati milijun kuna za uredenje dijela prostorija odjela koji su raštrkani i u najmu. Time bismo u 2010. godini uštedjeli oko 700 tisuca kuna najma, rekao je Drandic.

Kao što je poznato, zgrada komande na pulskoj rivi vec je dobila nove stanare, odjel pulskog Opcinskog državnog odvjetništva. Do konca sijecnja, dakle, vojska bi otišla na Fiželu gdje su renovirani postojeci objekti. Time bi komanda prešla u civilne ruke što pak znaci i povecanu opasnost od provala i drugih šteta koje bi se mogle dogoditi nakon što vojska napusti zdanje.

Drandic kaže da ce Opcinsko državno odvjetništvo i Županija imati cuvara i portirnicu s osiguranjem. - Trenutacno državno odvjetništvo vec održava tu zgradu, a koncem sijecnja zajedno cemo postaviti cuvare i, ako treba, videonadzor. Paralelno s time radimo na rješavanju dokumentacije oko stranih ulaganja u adaptaciju. Naime, u suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom u RH dogovorili smo suradnju sa Svjetskom bankom mladih sa sjedištem u Austriji koja se bavi ocuvanjem kulturnih spomenika u Europi, rekao je Drandic. U MORH-u, medutim, tu informaciju nisu mogli sa sigurnošcu potvrditi.

Podsjetimo, temeljem dugorocnog plana razvitka MORH-a zgrada komande bila je uvrštena u popis gradevina koje su do konca 2006. godine trebale biti napuštene i predane u civilne ruke. Do konca 2007. godine istu sudbinu trebala je doživjeti i vojarna na Muzilu, odnosno postati dio projekta "Brijuni rivijera". Prema istom planu, do kraja 2015. godine vojska ce napustiti ukupno 23 objekta diljem Hrvatske.

Zgrada komande sagradena je 1861. godine i ima ukupno 2.500 cetvornih metara na dva kata i cetiri krila. U njoj izmijenile postrojbe pet vojski: austrougarske, talijanske, saveznicke, jugoslavenske i na koncu Hrvatske vojske. Hoce li u doba najvece svjetske krize ova velebna dvokatnica u cijelosti doživjeti prenamjenu doznat cemo za mjesec dana.


Podijeli: Facebook Twiter