Vojska od pobunjenika preotela četvrt u Damasku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijske snage zauzele su u četvrtak predgrađe Damaska koje su dosad držali pobunjenici koji žele svrgnuti predsjednika Bašada al-Asada i tako se pojačao režimski nadzor nad rubnim dijelovima sirijske prijestolnice, javili su državni mediji.

Asadove snage uz potporu šijitskih boraca iz Libanona, te Irana i Iraka, od rujna osvajaju područje oko Damaska: već su zauzele nekoliko predgrađa koja su držali pobunjenici, a u drugima, na istoku i jugu, prekinule su im opskrbne putove.

Iako se čini kako nijedna strana nema snagu potrebnu za pobjedu u ovom dvoipolgodišnjem sukobu, ofenzivom uoči skorih međunarodnih mirovnih pregovora pojačan je položaj vladinih snaga.

Sirijska državna televizija objavila je kako je vojska "uspostavila pun nadzor" nad Hatetat al-Turkmanom, predgrađem jugoistočno od Damaska, uz cestu koja vodi prema aerodromu, a prekinuta je opskrba pobunjenika oružjem i streljivom.

Oružane snage zauzele su to područje 48-satnim napadom iz pet smjerova, objavila je televizija i uživo prikazala sirijske vojnike u tome području.

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavio je kako je libanonska šijitska skupina Hezbolah pomagala u tome napadu. Hezbolah koji šalje borce u Siriju da pomognu vladinim snagama, uživa potporu Asadova saveznika Irana.

Opservatorij koji je sklon sirijskoj oporbi, a bavi se provjerom podataka o borbama putem mreže izvora diljem zemlje, objavio je da je u borbama ubijeno 17 pobunjenika, među njima i nekolicina iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), organizacije povezane s al Kaedom. Poginulo je i 25 vladinih vojnika, dodaje se u izvještaju Opservatorija.

Ujedinjeni narodi smatraju da je u sirijskome sukobu dosad poginulo više od stotinu tisuća ljudi. Borbe ne prestaju unatoč međunarodnim pokušajima da se obje strane dovedu na mirovnu konferenciju i dogovoru kojim je Sirija pristala eliminirati svoje kemijsko oružje. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter