Vojska nezaposlenih dobiva svoj sindikat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kroz mjesec dana Hrvatska ce dobiti novi sindikat, i to nezaposlenih osoba. Formalno ce taj sindikat biti registriran kao udruga gradana, no u ostalim aspektima funkcionirat ce kao "pravi" i raditi na zaštiti prava svojih clanova. Sindikat nezaposlenih se osniva na inicijativu Demokratske stranke žena (DSŽ).

- Ideja postoji još od lani, ali znate kako je u Hrvatskoj teško pokrenuti ljude, pogotovo nezaposlene. U Demokratsku stranku žena javljali su nam se s pojedinacnim slucajevima i mi smo im pomagali koliko god smo mogli. No, buduci da je došlo do prave eskalacije nezaposlenosti, jednostavno se izrodila potreba da se osnuje naš sindikat, kaže nam Marija Jelincic, predsjednica DSŽ-a, o ideji organiziranja sindikata.

Prema pocetnoj zamisli, sindikat je trebao djelovati kroz lokalne celije, no buduci da danas ima više od tisucu registriranih clanova, a ocekuje da ce ih imati i više nakon osnivacke skupštine 24. travnja, odlucili su se za osnivanje krovne nacionalne organizacije. U Hrvatskoj vec postoji Savez nezaposlenih Hrvatske, tako da nije rijec o posve novoj ideji.

- Postojala je svojevremeno i Stranka nezaposlenih, ali radilo se o necemu što postoji samo na papiru, bez konkretnih akcija. Mi ne želimo biti takvi. Prvo smo krenuli s akcijama poput otvorenog pisma Vladi za vracanje trajne novcane naknade za starije nezaposlene radnike, a nakon osnivacke skupštine bit cemo još aktivniji.

U Hrvatskoj ima više od 500.000 nezaposlenih i onih koji rade, a ne primaju placu, što dovoljno govori o potrebi osnivanja sindikata, kaže Jelincic. Prva predsjednica Sindikata nezaposlenih trebala bi postati Zlatana Perkovic, a osnivanje sindikata uclanjenjem je potaknuo i veliki broj bivših zaposlenica tvrtke Kamensko. (D. RADMAN/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter