Vojska izvela puc u Maliju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekonomska zajednica zapadnoafrickih država (ECOWAS) i Europska unija u cetvrtak su osudile državni udar u Maliju kojim je svrgnut režim predsjednika Amadoua Toumanija Tourea i zatražile što skoriji povratak ustavne vlasti, a na mir su pozvali glavni tajnik UN-a, Sjedinjene Države i Francuska.

Vojnici u Maliju izveli su nocu na cetvrtak vojni udar nakon nekoliko sati borbe te su raspustili državne institucije i proglasili policijski sat, a puc su opravdali odlucnom borbom protiv pobune Tuarega te islamisticih skupina na sjeveru zemlje.

Pozivamo "vojsku na njezinu odgovornost prema ustavu", priopcio je u oštroj osudi ECOWAS, regionalna organizacija 15 africkih država kojih je Mali clanica. Dodaje da je politika organizacije "nulta tolerancija" prema svakom pokušaju preuzimanja vlasti neustavnim sredstvima".

Glasnogovornica šefice EU Catherine Ashton porucila je da Bruxelles "oštro osuduje vojno preuzimanje vlasti i suspenziju ustava" te da "ustavna vlast mora ponovno biti uspostavljena cim prije moguce". Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je "na mir" i poštivanje demokracije.

Na "mirno rješenje napetosti i dijalog" pozvao je i americki State Department, a državni udar osudila je i Francuska te pozvala na "što skorije održavanje izbora".

Vojska u kratkom priopcenju nije ništa otkrila o sudbini svrgnutog predsjednika koji je prošlih deset godina bio na celu jednog od stabilnijih režima u Africi, a za mjesec dana zakazani su izbori za njegova nasljednika.

Država od 14,5 milijuna ljudi, Mali je od 17. sijecnja izložen napadima Nacionalnog pokreta za oslobodenje Azawada (MNLA) i drugih pobunjenika koji su se opskrbili teškim oružjem od pada režima Moamera Gadafija u Libiji nakon cega je sjevernu Afriku preplavilo oružje.

Vlada Malija optužila je magrebski ogranak Al Kaide (AQMI), koji ima baze na sjeveru zemlje i odakle djeluje u nekoliko Sahela, da suraduje s malijskim MNLA.


Podijeli: Facebook Twiter