Vojska i policija ostaju bez beneficiranog staža

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sveobuhvatna reforma beneficiranog radnog staža, odnosno staža osiguranja s povećanim trajanjem, mogla bi zaživjeti već iduće godine.

Kako se doznaje u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, plan je nova pravila igre - kada je riječ o stažu osiguranja s povećanim trajanjem - pripremiti do jeseni, ne bi li se o toj temi raspravljalo zajedno s izmjenama u mirovinskom sustavu.

Domaće zakonodavstvo poznaje više od 80 kategorija zaposlenika koji imaju pravo na beneficirani radni staž, što sustav godišnje košta oko 600 milijuna kuna.

Iako još nije posve poznato kako će se to područje u budućnosti regulirati, plan je da u nekim zanimanjima beneficirani staž nestane kao mogućnost, ali i da ga dio zanimanja zadrži. Primjerice, balerine bi mogle ostati u postojećem sustavu beneficiranog staža, kao i još neka specifična zanimanja.

Povećani staž osiguranja sada podrazumijeva da se za 12 mjeseci radnog staža priznaje 14, 15, 16 ili 18 mjeseci mirovinskog staža, ovisno o zanimanju. No, takav povećani staž, primjerice, pripadnici vojske i policije, pa i ribari u budućnosti ne bi imali.

Razmišlja se, naime, o formiranju posebnih mirovinskih fondova, odnosno sektorskih fondova za vojsku policiju, pa i ribare. U te fondove, koji bi u potpunosti bili državni, izdvajalo bi se 20 posto mirovinskih doprinosa. Prikupljena sredstva bila bi "na tržištu", odnosno pametnim ulaganjem nastojalo bi ih se povećati, što bi "pokrilo" dosadašnji beneficirani radni staž. (G. GALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter