Vojo Šiljak: Cijeli život čitam knjige

Vojo Šiljak (S. Niketić/CROPIX)
Vojo Šiljak (S. Niketić/CROPIX)

Ležernost, opuštena, gotovo obiteljska atmosfera te povezanost publike i autora odlike su pulskog Sajma knjige koje su dosad isticali brojni renomirani svjetski autori za boravka u Puli.

Neizostavni program "Doručak s autorom" u tom je smislu zaštitni znak Sajma, a njegov voditelj, legenda radijskog i televizijskog novinarstva Vojo Šiljak, utjelovljenje ležernosti, šarma, jedinstvene blage duhovitosti.

Upravo večeras, u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, bit će predstavljena knjiga Voje Šiljka "Doručak s autorom" u kojoj donosi 20 razgovora koje je vodio, između ostalih, s Umbertom Ecom, Orhanom Pamukom, Daciom Maraini, Predragom Matvejevićem, Abdulahom Sidranom, Slobodanom Šijanom, Nedjeljkom Fabrijem, Slavkom Goldsteinom, Lukom Paljetkom... Svaki od njih pred ovim suptilnim moderatorom iznosi tajne svoje umjetničke geste ili znanstvenog nastojanja, ali i razotkriva nepoznate ili manje poznate detalje iz vlastitog života.

Koliko ste se i kako spremali za razgovor s Umbertom Ecom?
Cijelog svoga života čitam knjige. U posljednje vrijeme malo idem u kazalište, još manje u kino. Idem na izložbe, na neke probrane koncerte, a čitanje sam povećao. Dakle, dolazim s nekim predznanjem.

Pročitao sam nekoliko Ecovih knjiga, a onda sam pročitao neke njegove intervjue, neka predavanja, koje je držao. I na temelju toga sam napisao tridesetak pitanja. Tako se uostalom pripremam za svakog svog sugovornika. Neki dan sam na VBZ-ovoj tribini u Zagrebu razgovarao s Jelenom Veljačom i na isti sam se način pripremao. Dakle, ne pravim razliku u pristupu između velikog Eca i naše spisateljice telenovela. Tek na osnovu dobre pripreme, pripremljenih tema, mogu se upustiti u razgovor i improvizirati.

Budući da se studiozno pripremate za svaki razgovor, kako ste se osjećali kad Vam je oskarovac Jiri Menzel za pulskog razgovora oteo iz ruku papir s pitanjima?
S obzirom da poznam gospodina Menzela, to je bila šala mala. Vrlo duhovito. U njegovom stilu. Osim toga, znam ja ta pripremljena pitanja i napamet. Premda možda ne znam i redoslijed riječi u pitanju, što je puno puta bitno za odgovor.

"Doručak" s Aleksandrom Flakerom bio je njegov posljednji intervju u životu. Gledao sam Vaš televizijski intervju s pjesnikinjom Vesnom Parun u emisiji "Ljudi smo", i to u reprizi, nakon njene smrti. Čini li vam se da ti posthumno objavljeni intervjui dobivaju još jednu dodanu vrijednost, oživljavajući iznova autora i njegovu misao?
Da. U pravu ste. Oni su svjedoci jednog vremena. Tu bih uvrstio i moj televizijski film o književniku i moreplovcu Joži Horvatu. Nažalost, ove je godine otišao sjajan čovjek, odličan pisac Mirko Kovač, s kojim sam nekoliko puta razgovarao u Puli. Snimio sam i 50-minutni razgovor s Kovačem u njegovom domu u Rovinju. Nažalost, ovaj razgovor, premda je bio završen, Mirko Kovač nikada nije vidio. Emitiran je kao 'In memoriam'. (Z. ANGELESKI)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter