Vojnici u Afganistanu bili solidno opremljeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetvorica vojnih policajaca koji su vraceni iz Afganistana jer su u jednom trenutku odbili zapovijed jer nisu imali potrebnu opremu ipak nisu bili «bosi i goli» u trenutku kada su trebali izaci na teren. Naime, njih su cetvorica odbila otici iz baze u Mazar-e-Sharifu, iako je bilo prevideno da obave zadatke u gradu Pol-e-Khormi, jer im nije stigla sva potrebna oprema. No, iz visokih izvora u Oružanim snagama Republike Hrvatske doznaje se da je toj ophodnji vojne policije ipak bila sredena relativno pristojna oprema za tu zadacu. Tako su na raspolaganju imali ophodni blindirani kamion americke proizvodnje, a buduci da hrvatske postrojbe djeluju skupa s madarskom regimentom u Afganistanu, Madari su trebali osigurati oružanu pratnju. Radilo se najvjerojatnije o najmanje jednom madarskom bojnom oklopnom vozilu.

Zbog ovakvog odbijanja zapovijedi, što je jedan od najtežih prekršaja u vojnoj službi, sva su cetvorica ekspresno vracena u Hrvatsku, a kakve ce biti disciplinske mjere prema njima, tek ce morati dokuciti Glavni stožer. Kako se doznaje iz vojnih izvora, svoj dio odgovornosti svakako snose i osobe zadužene za transport opreme.

Ova prica svakako ima i druge segmente, ponajprije politicke. Ministarstvo obrane tako je ozbiljno zamjerilo Glavnom stožeru to što su «zaboravili» izvijestiti o incidentu. U meduvremenu su se i saborski politicari ukljucili u slucaj te se sad traže izvještaji i analize.


Podijeli: Facebook Twiter