Vojni udar u Zimbabveu proglašen legalnim

Alan Poropat i Dinela Kazalac (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Alan Poropat i Dinela Kazalac (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Zimbabveansko pravosuđe ocijenilo je da je vojni udar koji je doveo do ostavke predsjednika Roberta Mugaeba bio legalan i objasnilo da je intervencija spriječila neizabrane ljude da uzurpiraju vlast, prenose u subotu mediji.

"Postupci zimbabveanskih oružanih snaga kojima je bio cilj spriječiti bliske suradnike bivšeg predsjednika Roberta Mugabea da uzurpiraju vlast u skladu su s ustavom", zaključio je u petak sud u Harareu, prenosi u subotu nacionalna televizija ZBC.

Mišljenje suda zatražilo je dvoje zimbabveanskih građana.

Vojska je preuzela kontrolu nad zemljom noću s 14. na 15. studenoga protiveći se smjeni tadašnjeg predsjednika Emmersona Mnangagwe, koji je smetao provedbi plana prve dame Grace Mugabe da naslijedi supruga na dužnosti.

Glasnogovornik vojske nijekao je tada da je riječ o državnom udaru, ističući da žele samo eliminirati "kriminalce" iz predsjednikova okruženja, točnije njegovu suprugu i njezine pristaše.

Mugabe je završio u kućnom pritvoru i nekoliko se dana opirao pritisku vojske, stranke i građana da podnese ostavku koju je na kraju ipak podnio u utorak, pod prijetnjom opoziva u parlamentu.

Nakon kratkog egzila u Južnoafričkoj Republici, Mnangagwa je u petak prisegnuo za novog predsjednika.

Obećao je da će oporaviti gospodarstvo, boriti se protiv korupcije i organizirati slobodne i poštene izbore 2018.

Među uhićenima prošli tjedan bio je i zimbabveanski ministar financija Ignatius Chombo. On bi se u subotu trebao pojaviti na sudu, dan nakon što je pušten iz pritvora i potom primljen u bolnicu.

Vjerojatno će biti optužen za zloporabu ovlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter