Vojni udar: Mursi više nije predsjednik Egipta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatska vojska objavila je u srijedu navečer da izabrani predsjednik Mohamed Mursi više nije šef države, a vojni vrh, čelnici liberalne oporbe te muslimanski i kršćanski poglavari usuglasili su smjernice za kratko razdoblje prijelazne vlasti nakon koje će uslijediti predsjednički i parlamentarni izbori.

Pojedinosti dogovora, ostvarenog pod pokroviteljstvom vojske, objavit će u zajedničkom priopćenju oporbeni vođa Mohammed ElBaradei, patrijarh Koptske crkve Tawadros II. i veliki imam Ahmed Al-Tayeb nakon višesatnog sastanka u Kairu.

Pozivajući se na predsjednički izvor, državni list Al-Ahram objavio je na svojim internetskim stranicama da je vojska Mursiju u 19 sati priopćila da više nije šef države.

Novinar Reutersa prenosi da su tenkovi i vojnici okružili predsjedničku palaču u glavnome gradu, a savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Mursija izjavio da je u tijeku vojni udar.

- Zbog povijesne istine, nazovimo ono što se trenutno događa pravim imenom, vojnim udarom, rekao je savjetnik Essam El-Haddad upozoravajući da dolazi "strašno krvoproliće".

Mursi, koji pripada vladajućem Muslimanskom bratstvu, navodno se nalazi u vojarni Republikanske garde okruženoj bodljikavom žicom, metalnim zaprekama i vojnicima, no vojni izvori opovrgavaju da je uhićen.

Mursi prebačen u ministarstvo obrane

Bivši egipatski predsjednik Mohamed Mursi prebačen je u četvrtak u zoru u ministarstvo obrane, nekoliko sati prije nego što novi predsjednik treba položiti prisegu.

Jedan je vojni izvor za agenciju AFP kazao da vojska drži Mursija. Držimo ga "iz preventivnih razloga", rekao je vojni dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Ranije je bilo rečeno da se Mursi nalazi u vojarni Republikanske garde.

U srijedu navečer egipatska je vojska svrgnula Morsija, stavila ustav izvan snage i za novog šefa države imenovala predsjednika ustavnog suda Adlija Mansura. On u četvrtak treba položiti prisegu.

Egipatska policija uhitila čelnike Muslimanskog bratstva

Egipatske sigurnosne snage uhitile su čelnika stranke Sloboda i pravda, političkog krila Muslimanskog bratstva, i još jednog visokorangiranog vođu tog pokreta, objavili su sigurnosni izvori.

Saad al-Katatni, vođa stranke i bivši predsjednik parlamenta, uhićen je zajedno s Rašidom al-Bajumijem, jednim od zamjenika vođa Muslimanskog bratstva. gipatski list Al-Ahram prenosi da je izdano 300 uhidbenih naloga za pripadnike pokreta Muslimansko bratstvo.

Nešto ranije, jedan od visokih dužnosnika pokreta kazao je da oni nemaju namjeru koristiti nasilje. "Bratstvo nije utemeljeno na nasilju", rekao je Gamal Hešmat.

Upitan što će skupina dalje napraviti rekao je: "I dalje smo na ulicama, i dalje ne znamo jesu li svi pripadnici oružanih snaga prihvatili ono što je (general Abdel Fatah) al Sisi napravio".

Al-Sisi je zapovjednik egipatskih oružanih snaga koje su u srijedu svrgnule Mursija i stavile islamistički ustav izvan snage. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter