Vojne vježbe u predsezoni, turizam u sezoni

Vježba "Štit" lani je uvrštena i u NATO-ov katalog vojnih vježbi (M. ANGELINI)
Vježba "Štit" lani je uvrštena i u NATO-ov katalog vojnih vježbi (M. ANGELINI)

Istarskoj politici i turističkim djelatnicima uglavnom ne smetaju turističke oaze koje se još uvijek djelomično nalaze pod "vojnom upravom". Za razliku od mještana i gradske uprave Slunja u Karlovačkoj županiji gdje su podigli glas protiv modernizacije vojnog poligona "Eugen Kvaternik", u Istarskoj županiji nema oficijelnih prosvjeda protiv vojnih vježbi u prostoru zaštićenih prirodnih vrijednosti Kamenjak. U općini Medulin, štoviše, naglašavaju kako od boravka vojske u predsezoni imaju koristi i turistički djelatnici, dok u upravi Javne ustanove Kamenjak također ističu kako nema problema sa zagađivanjem okoliša.

Obostrana korist

- S vojskom surađujemo odlično i vojne vježbe na Kamenjaku nisu nikakva prijetnja turizmu. Štoviše, korist je obostrana jer nam vojska pomaže pri uređivanju terena, a dan poslije vježbe Kamenjak je u boljem stanju nego prije toga, kaže Goran Buić, načelnik općine Medulin i dodaje: - Treba reći kako HV izrađuje i ekološku studiju o zaštiti Kamenjaka te da se brine o ekologiji. Turizam od boravka vojnika čak i profitira jer oni odsjedaju po malim hotelima u okolici.

Ravnateljica Javne ustanove Kamenjak Maja Šarić također ističe da je "suradnja s Ministarstvom obrane izuzetno je korektna." - Vojska se pridržava visokih standarda i mjera zaštite prirode. Uz to, valja istaknuti da oni svake godine u sklopu poligona daju velik doprinos održavanju glavnih prometnica na tom području, napominje Šarić.

Poznato je kako se vojne vježbe na poligonu kod Premanture održavaju svakog proljeća u trajanju od dva tjedna, što je pokriveno zakonskim propisima. Zakonom o zaštiti prirode  omogućeno je odvijanje vojnih vježbi u zaštićenom području, te u značajnom krajobrazu Donji Kamenjak i medulinski arhipelag. To je područje još u doba Austro-Ugarske korišteno u vojne svrhe, a obzirom da je bilo područje posebne namjene, ostalo je izuzeto od izgradnje.

- Nama je od koristi što se na tom području ne smije graditi. To nas štiti od apartmanizacije jednog od najljepših dijelova općine Medulin, kaže načelnik Goran Buić.

Potencijal za gospodarstvo

U Istarskoj županiji kažu da oni ne sudjeluju u dogovorima oko termina održavanja vojnih vježbi na Kamenjaku, ali da Ministarstvo obrane o tome obavještava općinu Medulin i javnu ustanovu koja se brine o zaštićenim prirodnim vrijednostima i značajnim krajobrazima u tom djelu Istre. 

"Vojne vježbe na tom području utječu na ribare i pomorski promet koji se, u terminu njihova održavanja, ne može odvijati u zoni opasnosti na moru. Budući da je vježba izvan turističke sezone, većeg utjecaja na turizam nema", kažu u Istarskoj županiji te podsjećaju da se već godinama "zalažu za stavljanje u funkciju razvoja nekadašnjih vojnih područja."

- Njihovom demilitarizacijom oslobođen je prostor ogromnog potencijala za istarsko gospodarstvo, turizam, zapošljavanje. No, kao što svjedočimo primjerice kad je riječ o Muzilu, danas takva imovina stoji neiskorištena i devastirana, što je neprihvatljivo. Na tome će, Istarska županija svakako i dalje inzistirati", poručuju iz Ureda za odnose s javnošću Istarske županije.

U Istri se, izgleda, neće dogoditi prosvjedi poput najnovijeg u Slunju, gdje su i građani i lokalna samouprava protiv proširenja tamošnjeg vojnog poligona. Moglo bi se reći da su izgledniji prosvjedi protiv komercijalne eksploatacije bivše vojne imovine, kakve smo vidjeli u slučaju Muzil. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter