Vojne vježbe mogući uzrok požara blizu Sydneyja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australska vojska objavila je u subotu da istražuje mogućnost da su vojne vježbe s eksplozivom izazvale jedan od požara koji trenutno haraju jugoistokom zemlje od kojih dobar dio nije ugašen.

Vatra je nastavila napredovati u subotu blizu Sydneyja gdje su šumski požari potencijalno uništili ili oštetili 300 kuća i uzrokovali smrt barem jedne osobe. Vatrogasci su ustvrdili 85 požarišta u državi Novi Južni Wales, od kojih dvadesetak izmiče svakom nadzoru usprkos nižim temperaturama u subotu.

Jedan od najvećih požara zahvatio je zonu smještenu između gradova Lithgow i Bilpin, približno 80 km sjeverozapadno od Sydneyja. Požar se intenzivirao nakon što je uništio oko 30.000 hektara. Australske obrambene snage najavile su istragu o okolnostima koje su dovele do izbijanja tog požara blizu Lithgowa, na vojnim terenima.

Vatrogasci su ocijenili da bi borba sa šumskim požarima u Novom Južnom Walesu mogla potrajati više tjedana jer se nakon relativne stanke u subotu već u nedjelju predviđaju naleti vjetra i porast temperature.

Preminuo je 63-godišnji muškarac od srčanog udara u pokušaju da zaštiti svoju kuću od plamena sjeverno od Sydneyja gdje su stanovnici spominjali "apokaliptičku" vatru. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter