Vojna akcija u Siriji bila bi "tragična greška"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo molio je u Rimu da utihne oružje u Siriji, gdje se umnažaju pokolji i nasilje, a međunarodnu zajednicu pozvao je da pronađe rješenje za taj sukob.

"Nadu u rješenje problema ne nudi sukobljavanje, već sposobnost da se strane sastanu i razgovaraju", rekao je papa na Trgu sv. Petra. "Pozivam međunarodnu zajednicu da bude osjetljivija prema ovom tragičnom stanju i da se najviše što može angažira ne bi li pomogla dragome sirijskom narodu da nađe rješenje za rat koji sije smrt i razaranje", rekao je papa u svome apelu za Siriju. Osudio je "porast nasilja u bratoubilačkom ratu" i "umnažanje pokolja i nasilja".

Istovremeno, sirijske su vlasti upozorile SAD da ne poduzima vojnu akciju zbog napada kemijskim oružjem u građanskom ratu u Siriji, priopćivši da bi to "zapalilo Bliski istok".

Američki predsjednik Barack Obama i njegovi savjetnici razmatrali su opcije za odgovor na upotrebu kemijskog oružja u Siriji u vrijeme, kako navodi Velika Britanija, "pojačanih znakova" da je sirijska vlada odgovorna za napad nervnim plinom na civile u srijedu.

Vlada sirijskog predsjednika Bašara al Asada optužila je pobunjenike da su koristili kemijsko oružje ne bi li pokušali isprovocirati stranu intervenciju.

Sirijski ministar informiranja Omran Zoabi izjavio je da bilo kakva vojna akcija koju bi predvodio SAD ne bi bila "nikakav piknik". "Američka vojna intervencija... zapalit će Bliski istok", rekao je Zoabi za državnu novinsku agenciju SANA-u.

On je također dao do znanja da UN-ovim inspektorima neće biti dopušteno da posjete lokaciju gdje su navodno vladine snage izvele napad nervnim plinom, budući da ona nije na ranije dogovorenom popisu lokacija na kojima su, kako tvrde oporbeni aktivisti, vladine snage koristile kemijsko oružje.

Ranije je objavljena informacija da će sirijska vlada surađivati s misijom Ujedinjenih naroda i dopustiti njenim članovima posjet zonama u kojima su pobunjeničke skupine u napadu upotrijebile kemijsko oružje.

Sirijske snage demantirale su korištenje bojnih otrova u sukobu.

Rusija je u nedjelju izjavila da je "zadovoljna" što je Damask dopustio istragu UN-a o navodnoj uporabi kemijskog oružja i upozorila je da bi vojno rješenje u Siriji moglo biti "tragična pogreška". "Odlučno pozivamo one koji UN-ovim stručnjacima žele sugerirati rezultate njihove istrage i razmišljaju o mogućnosti vojne operacije u Siriji, da budu razumni i ne počine tragičnu pogrešku", objavilo je ministarstvo. Ministarstvo je usto pozvalo sirijsku oporbu da UN-ovim inspektorima omogući istragu "u potpunoj sigurnosti".(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter