Vojislav Blažević u petak izlazi iz Remetinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optuženi za aktiviranje eksplozivnih naprava u Zagrebu Vojislav Blažević (54) u petak izlazi iz istražnog zatvora u Remetincu. Istječe mu maksimalna šestomjesečna zatvorska kazna koja mu je bila određena zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i dokaze, ometanja istrage te ponavljanja kaznenog djela.

Istog dana sastat će se i izvanraspravno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i formalno potvrditi proceduru koja će mu omogućiti daljnju obranu sa slobode.

Suđenje se nastavlja 17. rujna saslušanjem preostalih svjedoka, a idućih dana i tima vještaka koji su proveli kombinirano vještačenje tragova TNT-a. Za danas zakazana rasprava odgođena je do rujna zbog nedolaska jednog od trojice vještaka koji je na godišnjem odmoru. Nakon ljetne pauze zajednički će izložiti svoju ekspertizu u sudnici.

Sutkinja Jasna Radjenović optuženog je upozorila da će se daljnji postupak voditi neovisno o njegovom prisustvu, bez slanja poziva na kućnu adresu, no, da mu je ipak u interesu prisustvovati raspravi. 

Podsjećamo, inženjer i paraglajder Blažević optužen je za podmetanje i aktiviranje 1,2 kilograma TNT-a na željezničkoj pruzi u Podsusedu 9. siječnja, te 200 grama eksploziva dva dana kasnije na autobusnoj stanici u Stenjevcu gdje se zatekao i eksploziji lakše ozlijedio. Tereti ga se za kazneno djelo dovođenje u opasnosti života ljudi i imovine opće opasnom radnjom za što je propisana kazna i do sedam godina zatvora.

Obrana je tijekom postupka zastupala tezu da se u noći 11. siječnja Blažević zatekao na autobusnom stajalištu čekajući svoju prijateljicu Renatu Martinović radi odlaska na put u Austriju i nabave paraglajderske opreme. Svjedokinja Martinović u utorak je na sudu potvrdila da je imala zakazani dogovor s Blaževićem.

Kako je u svojoj obrani optuženi ispričao, te je noći, dok je čekao svoju prijateljicu s autom, vidio je u grmlju sumnjivu napravu. Povikao je i potjerao troje mladih prolaznika koji su se zatekli na stajalištu te poslušali njegova upozorenja.

Maloljetna L. M. potvrdila je priču o nepoznatom čovjeku koji ih je natjerao u bijeg prije nego što je detonirao eksploziv. Operater Centra 112 Dražen Maskalan posvjedočio je na prethodnom ročištu da je Blažević doista nazvao njegovu službu i obavijestio ih o sumnji da je naprava nalik na bombu skrivena kraj stajališta. Maloljetna svjedokinja sudu je otkrila bitan detalj koji nije bio obuhvaćen istragom.

Neposredno prije eksplozije preko puta autobusnog stajališta ispričala je da je primijetila nepoznatog čovjeka u crnoj kožnoj jakni sa šiltericom na glavi nakon razgovora s Blaževićem s kojim je razmijenila par riječi zamolivši ga za cigaretu. Dok obrana smatra da se optužnicom za nedjelo na autobusnom stajalištu Blaževića automatski povezalo i s eksplozijom na pruzi dva dana ranije, Tužiteljstvo drži da su tragovi TNT-a pronađeni u Blaževićevom automobilu čvrsti dokazi koji ga povezuju u oba slučaja. (V. VESIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter