Vojarna Fižela na Muzilu postaje sjedište 4. pješačke pukovnije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Masovnijeg pozivanja u pričuvni sastav Oružanih snaga u Istarskoj županiji, trenutačno, neće biti. U Ministarstvu obrane kažu kako će se na području Istarske županije tijekom studenoga i prosinca pozivati manji broj razvrstanih pričuvnika radi priopćavanja rasporeda za popunu 4. pješačke pukovnije Pula, te da tijekom 2017. godine nije predviđena obuka, kao niti vježba pripadnika 4. pješačke pukovnije Pula. Za sjedište pukovnije predviđena je vojarna Fižela u Puli.

Trenutno nije predviđeno da pričuvnici koji imaju sjedište na području Istarske županije popunjavaju neku od preostalih pet pješačkih pukovnija Oružanih snaga Republike Hrvatske, tvrde u Ministarsvu obrane.

Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je u srijedu, gostujući na Hrvatskom radiju, zadovoljstvo što je napokon počela uspostava pričuve. "Poznato je da je pričuva odigrala važnu ulogu u Domovinskom ratu, nakon rata smo je zapustili zbog nedostatka ambicija, vizije i financijskih sredstava. Sad kad smo radili Strategiju nacionalne sigurnosti, uvidjeli smo da nam s obzirom na nove ugroze i rizike trebaju dodatne sposobnosti. Poplave i požari - sve to traži da država bude brza u danom trenutku", rekao je ministar obrane.

Pozivi

On je najavio kako će u cijeloj zemlji u pričuvni sastav Oružanih snaga do kraja godine biti pozvano još tri tisuće ljudi. Sveukupno je otposlano - ili se šalje - 18 tisuća poziva za pričuvnike. Obuka pričuvnog sastava ovog tjedna započela je u Splitu, a najprije će se obučavati ključni zapovjednici u pješačkim postrojbama.

Vojarna Fižela nalazi se, zajedno sa susjednom vojarnom Vargarola u uvali na jugozapadu pulskog zaljeva, te je dio nekadašnjeg vojnog kompleksa Muzil, odnosno vojne luke Pula. U vojarni Vargarola danas su smještene postrojbe Odreda rezidencijalnih brodova Flotile Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže koja se brine za sigurnost sjevernog Jadrana. Prema pisanju Hrvatskog vojnika, glasila Ministarstva obrane, vojarna Fižela izdvojena je iz sastava vojne luke Pula, da bi sada postala sjedište 4. pulske pješačke pukovnija Oružanih snaga RH. (Dubravko GRAKALIĆ i Milan PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter