Vodu za piće u Ližnjanu i dalje treba prokuhavati

Z. STRAHINJA)
Z. STRAHINJA)

Vodu za piće u Ližnjanu i dalje treba prokuhavati, preporuka je koja još i prekjučer bila aktualna na internetskoj stranici pulskog Vodovoda. Dobili smo i kratku obavijest Deana Starčića, direktora Vodovoda, prema kojoj režim prokuhavanja vode, uslijed zamućenja, stoji dok ne objave novu obavijest.

- U dijelu Ližnjana došlo je do zamučenja jer smo morali zbog održavanja sustava preusmjeriti smjer vode. Kod takvih postupaka to je uobičajena pojava. Naši su djelatnici na terenu te ispiru cjevovod da bi se mutnoća čim prije smanjila u dozvoljene granice. Sustav je konstantno pod nazorom našeg laboratorija, obavijest je koju smo primili od Starčića. Odgovor na pitanje što pokazuju analize vode, odnosno zašto je neispravna za piće, nismo dobili.

Starčić napominje i da će cisterna s pitkom vodom u naselju za mještane biti prisutna dok god postoji potreba. Cisterna s tri kubika pitke vode, besplatne, već danima se nalazi kod ližnjanske škole, a ne, kako je prvotna obavijest glasila, kod Puljankine trgovine. Razlog za to je što je kod škole manja prometna gužva.

Kako smo pak saznali na terenu, u višem djelu naselja veće je zamućenje vode, a pretpostavka je da je to zbog slabijeg pritiska u tom području. U tom smo dijelu naselja, u jednom ugostiteljskom objektu, saznali i da je voda početkom tjedna bila toliko prljava da je ostavljala smeđi trag na sanitarijama.

Do zamućenja je došlo još početkom tjedna uslijed radova na vodoopskrbnoj mreži, a iako je prije dva dana voda iz sustava bila puno bistrija, to ne znači da je ispravna za piće. Kako smo i jučer pisali, a što smo kao neslužbenu informaciju dobili iz Vodovoda, potrebne su barem tri uzastopne analize vode koje će pokazati da su vrijednosti u dozvoljenim granicama pa da bi preporuka o prokuhavanju bila ukinuta. A to će, pretpostavlja se, biti za dan ili dva. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter