Vodu će dobiti sva naselja s više od 50 stanovnika

Istarski vodovod ulaže u javnu vodoopskrbu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Istarski vodovod ulaže u javnu vodoopskrbu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Čak 23,3 milijuna kuna težak je infrastrukturni projekt "Rekonstrukcija i izgradnja dijela vodoopskrbnog područja Istra" kojim će Istarski vodovod Buzetu realizirati jedanaest investicija na području gradova Poreča i Novigrada te općina Vrsar, Cerovlje i Karojba. Od toga je 16 milijuna kuna, ili 68 posto bespovratnih sredstava Europske unije. Učešće Istarskog vodovoda je osigurano kroz rebalans plana za ovu godinu.

- Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a raspisalo je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, a odnosi se na operativni program Zaštita okoliša 2017. - 2013. Prioritet 2. Financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe. Kandidirali smo jedan jedinstveni projekt u kojem je sadržano jedanaest vodoopskrbnih objekata, a koji su svi morali imati građevinsku dozvolu.

Sredinom prošlog mjeseca dobili smo potvrdu da je projekt prihvaćen, a predstoji još potpisivanje ugovora. To je naš drugi prijavljeni i drugi odobreni europski projekt. Prvi je bio Drinkadria čija se realizacija privodi kraju, izjavila je direktorica Laura Šuperina.

U sklopu projekta "Rekonstrukcija i izgradnja dijela vodoopskrbnog područja Istra" izgradit će se tri nova vodovodna ogranka: Pineta - Stara Mareda, Zamaski dol te Paz II. i III. faza. Rekonstruirat će se osam postojećih vodovodnih ogranaka: Montižana I. i II. faza, Veleniki - Buići, Štifanići II. faza, izmještanje vodovodne mreže u naselju Vranići, rekonstrukcija vodovodne mreže naselja Mali Maj - Poreč - spoj ulice Punta- ulice Kvajera - Pošeš kao i vodovodne mreže naselja Mali Maj- Poreč - spoj ulice Punta - cesta Poreč- Červar te rekonstruirati vodovodne ogranke obala Vrsar i Brigi industrijska zona - Pilati.

Ovi infrastrukturni zahvati rezultirat će dijelom povećanjem broja priključaka na javnu vodoopskrbu a dijelom povećanjem sigurnosti opskrbe pitkom vodom postojećih potrošača kao i smanjenjem kvarova i gubitaka. Indirektno će se realizacijom projekta poboljšati turističke i gospodarske mogućnosti vodoopskrbnog područja.

- Među ovim investicijama dva su značajna objekta koja će povećati vodifikaciju, a to su vodovodni ogranak Zamaski dol na području grada Pazina i vodovodni ogranak Paz II. i III. faza na području općine Cerovlje. Njihovom izgradnjom dovršit ćemo vodifikaciju posljednja dva naselja na području našeg djelovanja koja imaju više od 50 stanovnika i time ćemo se u cijelosti uskladiti s direktivama iz EU-a da su sva naselja sa preko 50 stanovnika pokrivena javnom vodoopskrbnom. Svi ostali ogranci iz ovog projekta odnose se na rekonstrukcije i izgradnje zbog osiguranja dodatnih količina vode s obzirom su nedostatne u odnosu na postojeće potrebe, istaknula je Šuperina. (G. ČALIĆ ŠVERKO, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter