Vodovodu manja, Herculanei veca zarada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stalne turbulencije u pulskom Vodovodu bile su glavna tema još jedne HDZ-ove konferencije za novinare. Na današnjoj je Lovorka Tomicic, predsjednica gradskog ogranka, komentirala novu, aktualnu cijenu vode. Kako je navela, nova cijena vode koja se primjenjuje od pocetka travnja ukljucuje smanjenje prosjecne cijene vode na godišnjoj razini od 3,5 posto. Medutim cijena odvodnje za domacinstva povecana je za citav fiksni dio cijene u iznosu od 4,92 kuna.

- Iako su novi racuni za domacinstva ostali približno isti to se dogodilo upravo iz razloga što je jedna stavka smanjena, a druga povecana. Stoga je javnosti prezentirana izjave da je cijena vode smanjena samo dijelom tocna, jer se uporno istice smanjenje osnovne cijene vode, a povecanje cijene odvodnje se prešucuje. No, ovakva promjena cijene zapravo smanjuje prihode Vodovoda na godišnjoj razini za gotovo dva milijuna kuna, a povecava prihode Herculanee, rekla je Tomicic.

Komentirala je i proces donošenja odluke o cijeni vodnih usluga navodeci da je donesena unatoc upozorenju referenta plana i analize da je njeno donošenje u koliziji sa zakonom jer generira gubitak, za što je referent kažnjen otkazom.

- Da nova cijena nije u skladu sa zakonom upozorilo je i Vijece za vodne usluge zbog cega je odredilo Vodovodu da svoju odluku mora uskladiti s propisima, na što se njegov direktor oglušio, navela je Tomicic dodajuci da ce do promjene cijene vode uskoro svakako doci, a javnost bi trebala znati kakvu ce cijenu vode placati.

Kritizirali su i odluku direktora vodovoda Darka Višnjica da, za razliku od dosadašnjih direktora komunalnih poduzeca, sistematizaciju radnih mjesta povjeri vanjskoj tvrtki. Za tu je namjenu zagrebackoj tvrtki IHS REVIZOR isplaceno 155 tisuca kuna. U pisanom odgovoru na vijecnicko pitanja direktor obrazlaže kako je to ucinio da bi "izbjegao pritiske, opterecenost meduljudskim odnosima i nepotizam".

U nastavku konferencije Tomicic je navela da je pulski HDZ prijavio dva slucaja sumnjivih postupaka javne nabave Grada Pule Ministarstvu gospodarstva od kojih je zatražena provjera zakonitosti postupanja. Prvi se odnosi na poslove javnih usluga dezinsekcije, deratizacije i dezinsekcije za lanjsku godinu, a drugi na ugovor izmedu pulskog društva COIN d.o.o i Grada Pule. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter