Vodovod: Sporan regres i povecanje placa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odnosi izmedu Uprave Vodovoda i radnika, odnosno dva sindikata koji djeluju u ovom gradskom poduzecu, po posljednjim informacijama dotakli su dno. Zahtjevi radnika, koji inzistiraju na povecanju placa i regresa odnosno božicnica sukladno odredbama kolektivnog odgovora previsoki su za Upravu, koja istice da ostvaruje minuse u poslovanju u teškim gospodarskim uvjetima. Takva situacija dovela je do toga da su radnici poceli pokretati sudske procese.

- Treba naglasiti da ne pregovaramo oko kolektivnog ugovora, jer iako je on istekao zadnjeg dana prošle godine, njegova se primjena nastavila. Problem je što sindikati inzistiraju na poštivanju tog ugovora, što su po Upravi u ovim teškim gospodarskim uvjetima nenormalni uvjeti. Pokušavamo se dogovoriti, ali ne nailazimo na popuštanje, kaže Aurelio Buic, direktor Vodovoda. Istice da i dalje radnicima nude 2.500 neoporezivih kuna za regres i božicnicu te bon za Uskrs (400 kuna) i dar za dijete (600 kuna).

Po njegovim rijecima, ne bi se mijenjale niti otpremnine prilikom odlaska u mirovinu, broj dana godišnjeg odmora i ostale stavke za koje tvrdi da su bolje od minimalnih propisanih zakonom. Medutim, kaže Buic, ne može se prihvatiti povecanje placa, što automatski povecava i regres. Iz podataka koje smo saznali, Uprava Vodovoda radnicima nudi zadržavanje postojece razine placa, a prosjecna je u 2009. godini iznosila 6.221 kunu.

Nudi i božicnicu, regres, dar za djecu te bon za Uskrs. S druge strane, radnici traže povecanje placa na prosjecno 6.370 kuna, povecanje regresa na tri tisuce kuna, božicnicu od 2.500 kuna, dok se dar za djecu i bon za Uskrs ne mijenjaju. Valja istaknuti da prosjecna placa u Istarskoj županiji za prošlu godinu iznosi 4.601 kunu, dok je prosjecni regres oko 1.500 kuna pa je Upravi sporan regres i povecanje placa u poduzecu gdje je posao siguran i godinama su isplacivana sva prava.

- U situaciji kada mnogi gube posao i smanjuju im se place nerazumno je zahtijevati povecanje placa. Po pokazateljima ovogodišnjeg poslovanja vidljiv je minus za prvih osam mjeseci od cak 2,5 milijuna kuna u prodaji vode, manje je prikljucaka zbog gradevinske krize i godinu cemo zakljuciti s najmanje tri milijuna kuna minusa u poslovanju. Mi smo ovdje zbog usluge gradanima, a ne zbog povecanja placa, smatra Buic.

No, buduci da su radnici Vodovoda putem ovlaštenih odvjetnika sindikata najavili sudske tužbe kojima namjeravaju ostvariti svoja prava, direktor je svjestan da Uprava na sudu nema što tražiti i da moraju izbjeci barem sudske troškove te pristati na zahtjeve.

- Zaprijeceno nam je tužbom i svjestan sam da bismo spor izgubili. No, moram istaknuti da dosad nikada nismo kršili nijednu stavku ugovora, vec samo tražimo razumijevanje za situaciju. Ako ne naidemo na razumijevanje radnika, bit cemo prisiljeni pristati na takve uvjete, što ce rezultirati poražavajucim brojkama u poslovanju jer ni u kojem slucaju necemo povecavati cijenu vode, zakljucuje direktor Vodovoda. Istice i da su sve oci uprte u ovo gradsko poduzece, gdje su godinama najbolji uvjeti rada, a rasplet pregovora u Vodovodu mogao bi biti kljuc po kojem bi se rasplela i prica o objedinjenom pregovaranju za sva komunalna poduzeca.

Posljednji pokušaj pomirenja Uprave i radnika bit ce u ponedjeljak na zboru radnika, gdje ce Buic pojasniti poslovanje i negativnu situaciju. Istice da je to posljednji pokušaj da se radnicima priznaju prava, zbog kojih, kako je rekao, Vodovod ipak ne želi potonuti. (Goran ROJNIC)

Poucit cemo ih redu, radu i disciplini
"Ovo se dogada kada se politika miješa u poslovanje komunalnih poduzeca i tjera direktore na kršenje zakona. Direktor(i) su znali za odredbe kolektivnog ugovora i ako su smatrali da nešto nije u redu, mogli su pokrenuti pregovore do 15. lipnja. Sada je kasno", zapoceo je Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, koji djeluje u komunalnom poduzecu, komentirati situaciju u Vodovodu.

Istice da je obaveza direktora poštovati zakon. Ako nešto nisu u stanju realizirati, trebali su otvoriti kolektivne pregovore u kojima bi prezentirali egzaktne podatke poslovanja.

- Ne može se nešto ne ispunjavati i govoriti "a ja nimam šoldi", tako se ne pregovara. Stoga cemo ih pouciti redu, radu i disciplini jer ce radnici putem sudskih tužbi ostvariti svoja prava. Vodovod, a i ostala komunalna poduzeca, jer slicna je situacija i u Herculanei te Pulaprometu, ne mogu izbjeci obaveze propisane postojecim kolektivnim ugovorom. Ponavljam, ako nisu u stanju ispunjavati te obaveze, onda trebaju otvoriti nove kolektivne pregovore, naglašava u opširnom izlaganju Bulic, u kojem se cesto dotice politickog pritiska na komunalna poduzeca.

Predsjednik SIK-a odbacio je i nazvao demagogijom obrazloženje o previsokim zahtjevima radnika u situaciji kada je sve više ljudi nezaposleno, dobiva otkaz i smanjuju im se place. Pozivanje na solidarnost s gradanima smatra lažnim prikazivanjem.

- Rad u Vodovodu je težak fizicki rad i zahtijeva mnogo znanja. Ako su htjeli solidarnost, trebali su prezentirati rezultate i otvoriti pregovore, a ne širiti strah. Problemi ce, cini mi se, biti još i veci jer dovode ljude u situaciju da putem suda ostvaruju svoja prava pa se postavlja pitanje tko to njima upravlja da trebaju tako nešto ciniti, zakljucuje Bulic. Najavljuje da ce radnici najvjerojatnije nakon što saslušaju izvješce o poslovanju Vodovoda napustiti zbor radnika u ponedjeljak.


Podijeli: Facebook Twiter