Vodovod smanjio potraživanja za više od milijun kuna

Okupljeni ljubitelji lijepe književnosti na ovogodišnjem susretu na Badavci (D. ŠIŠOVIĆ)
Okupljeni ljubitelji lijepe književnosti na ovogodišnjem susretu na Badavci (D. ŠIŠOVIĆ)

U odnosu na kraj 2016. godine dug građana i pravnih osoba po izvornim prihodima prema Gradu Puli, komunalnim trgovačkim društvima i javnim ustanovama, smanjen je za dva posto, odnosno sa 126,5 milijuna na 123,8 milijuna kuna. Podaci su to u objavljenom polugodišnjem izvještaju za 2017. godinu o stanju nenaplaćenih, a dospjelih potraživanja.

Stabilnost javnih financija

Grad Pula podatke je objavio na svojim službenim internetskim stranicama www.pula.hr. Tako na dan 30. lipnja 2017. godine, ukupna potraživanja prema Gradu Puli iznose 89,6 milijuna kuna, a ako se od tog iznosa odbije 7,2 milijuna kuna naknade za uređenje vode, koja nisu prihod Grada, ukupna dospjela potraživanja Grada Pule iznose 82,4 milijuna kuna. Ovaj iznos Gradu duguje 13.307 građana, u iznosu od 39,2 milijuna kuna, dok 1.519 pravnih osoba duguje 43,2 milijuna kuna.

- Dugogodišnjim racionalnim i odgovornim upravljanjem javnim gradskim financijama Pula je danas u samom vrhu najštedljivijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj i na to sam iznimno ponosan. Pažljivim ulaganjem i planiranjem svake proračunske kune u korist naših sugrađana, osiguravamo stabilnost javnih financija i razvoj grada. Rezultat toga je i činjenica da smo u proteklom razdoblju uspjeli dodatno smanjiti potraživanja i to za 3,2 milijuna kuna. Ostvarili smo napredak i učinkovitost samog sustava naplate, kako Grada Pule, tako i naših trgovačkih društava, koji iz godine u godinu smanjuju potraživanja, kazao je gradonačelnik Boris Miletić i podsjetio da je Pula među top deset hrvatskih gradova u kojima se najbolje živim, grad s najviše poduzetnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo i među gradovima koji najviše izdvajaju za svoje poduzetnike.

Podaci i na internetu

- Podaci se objavljuju zbirno i bez navođenja podatka o dužnicima budući da je Ministarstvo financija stava da prema odredbama Općeg poreznog zakona jedinice lokalne samouprave nisu ovlaštene objavljivati popis dospjelih i nenaplaćenih dugova u drugom obliku. Podaci o dospjelim dugovanjima prema Gradu Puli te javnim poduzećima i javnim ustanovama i ubuduće će se objavljivati na internetskim stranicama Grada Pule svakih šest mjeseci, zaključuju iz Grada Pule.

Od gradskih trgovačkih društva najviše se prije šest mjeseci dugovalo Vodovodu (17,3 milijuna kuna), koji je sada smanjio dug na 16,1 milijuna kuna.

- Povećanim naporima i kontinuiranim radom Vodovod Pula uspio je znatno smanjiti ukupna potraživanja, posebice kod velikih potrošača. Još 2014. godine reorganizirali smo poslove naplate i uveli mjesečne izvještaje o provedenim aktivnostima, a danas te aktivnosti daju prve rezultate, komentirao je direktor Vodovoda Dean Starčić.

Iza Vodovoda i dalje je na drugom mjestu po potraživanjima Herculanea, koja je smanjila dug za "tek" dvjestotinjak tisuća kuna, dok se Pragrande zadržao na iznosu od prije šest mjeseci pa potražuje 12,7 milijuna kuna. Plinara je u pola godine povećala potraživanja za 600 tisuća kuna pa sad potražuje 4,2 milijuna kuna, dok su narasla i potraživanja Luke Pula na dva milijuna kuna. Pula parking je ostao na potraživanjima od prije šest mjeseci (1,4 milijuna kuna), Monte Giru se duguje oko 1,5 milijuna kuna, a jedno od najmanjih potraživanja ima Castrum, kojem se duguje 207 tisuća kuna.

- Od samog početka mog mandata, posebna se pozornost posvetila urednim financijama te je Castrum svoja dospjela potraživanja sveo na zavidnu razinu. Rezultati toga danas su itekako vidljivi i kvalitetna su podloga za planiranje svih naših budućih aktivnosti, zaključio je direktor Castrum Pula 97 Aleksandar Matić. (G. ROJNIĆ)








Podijeli: Facebook Twiter