Vodovod: SIK podiže prijavu protiv Višnjica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uruceni izvanredni otkaz sindikalnom povjereniku Stanku Radulovicu i opca situacija u pulskom Vodovodu bile su teme današnje konferencije za novinare Sindikata Istre i Kvarnera. Rajko Kutlaca, potpredsjednik SIK-a, obznanio je da je Radulovicu protekli tjedan urucen izvanredni otkaz s nejasnim datumom stupanja na snagu te da je nakon održane sjednice predsjedništva SIK-a doneseno nekoliko zakljucaka o tome što ce se poduzeti u daljnjem razdoblju.

- Najprije cemo uputiti zahtjev sudu za privremeno vracanje Radulovica na posao do pravomocnosti odluke. Takoder, pouceni iskustvom o odlukama suda u slucaju štrajka Glasa Istre, zatražit cemo razgovor i s ministrom pravosuda, a povezat cemo se i s talijanskim kolegama putem kojih cemo o situaciji u Vodovodu upoznati sindikalne organizacije u Bruxellesu, rekao je Kutlaca.

Naglasio je da ce, zbog svjesnog kršenja Zakona o radu i urucivanja otkaza zbog kojeg se Radulovica dovodi u gotovo pogibeljnu situaciju, SIK podignuti kaznenu prijavu protiv direktora Višnjica, i to zbog ugrožavanja egzistencije i prava na rad, ali i nesavjesnog rada. Takoder, Kutlaca veli da ce zatražiti sudski opoziv Radnickog vijeca Vodovoda te vještacenje revizorskog nalaza na temelju kojeg je Radulovicu urucen otkaz.

- Na sjednici održanoj 16. svibnja Radnicko vijece raspravljalo je o namjeri davanja izvanrednog otkaza, a iz zapisnika je vidljivo da su zamolili Upravu da umjesto otkaza donese neku drugu odluku, a sve su to obrazložili cinjenicom da nisu strucni u financijskom dijelu poslovanja društva, rekao je Duško Samsa i dodao da, iako su mogli, nisu tražili konzultacije strucnjaka izvan društva, a nisu se ni držali temeljnih postavki, a to je zaštita i promicanje interesa radnika.

Opoziv cemo tražiti, nastavio je Samsa, i zbog toga što poslodavac, ukoliko želi dati otkaz sindikalnom povjereniku, suglasnost mora tražiti od sindikata, a ne od Radnickog vijeca.

- Propust je još cudniji tim više što u Vodovodu rade dvije pravnice, a postupak otkazivanja Radulovicu preuzima vanjski odvjetnicki ured, rekao je Samsa i zakljucio da vijece nije ispunilo osnovnu zadacu, odnosno nije se usprotivilo nezakonitom otkazivanju. Dodao je da je u posljednje vrijeme postala praksa da se gradska poduzeca, kao nedavno Herculanea i Pulapromet, obracaju privatnim odvjetnickim uredima da im rješavaju postupke otkaza radnicima, a sve to, što je još gore, placaju gradani.

Kutlaca se potom osvrnuo na ukupnu situaciju u Vodovodu te kazao da se ondje, osim Višnjiceva svjesnog kršenja Zakona u radu, provodi tihi mobing clanova sindikata SIK-a.

- Buduci da je Višnjic jako dobro upoznat sa ZOR-om, no svejedno sindikalnom povjereniku urucuje otkaz, radi se stoga o napadu na Radulovica, SIK i sindikalizam, rekao je Kutlaca i dodao da je zbog tog mobinga pokleknulo vec devet njihovih clanova u Vodovodu.


Podijeli: Facebook Twiter