Vodostaj: Zasad bez ozbiljnih incidenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodostaj Dunava na Batini nocas bi trebao narasti na nešto više od trenutacnih 768 centimetara, nakon cega bi do nedjelje trebao opasti za 30-tak centimetara, a izvješca s terena ne upucuju ni na kakve ozbiljne incidente, izvijestio je danas osjecki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda.

Voditelj osjeckog Centra obrane od poplava Ivica Nad kazao je na konferenciji za novinare kako je vrh vodenog vala trenutno u Madarskoj, kod Mohacsa, oko 20 kilometara od Batine, gdje vodostaj stagnira na 964 centimetra.

Dodao je kako ce i nakon pocetka opadanja vodostaja kod Batine nadležne službe morati biti na oprezu još barem sedam dana, dok vodostaj ne opadne barem za dva metra, što ce predstavljati manju ugrozu za podrucje zašticeno nasipima.

Maksimalni vodostaji ostvaruju se u skladu s prognozama te bi vodostaj Drave trebao dosegnuti oko 500 centimetara i trebao bi stagnirati cijeli dan. Ta razina svojom visinom ne zabrinjava, vec samo moguca trajnost, ocijenio je Nad.

Zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplava za Dunav i donju Dravu Igor Biglbauer rekao je kako izvešca s terena ne upucuju ni na kakve ozbiljne incidente.

Izvijestio je kako se u Baranji, kod nasipa na ušcu Karašice, pojavljuju manji izvori, ali nisu alarmantni, a kod nasipa Zmajevac-Kopacevo jucer je na dva mjesta uocena pojava izvora koji su, preventive radi, ogradeni vrecama s pijeskom.

Dodao je i kako je zabilježeno oštecenje na jednom dijelu nasipa Drava-Dunav, ali ono je sanirano vrecama s pijeskom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter