Vodosprema u pulskom Kaštelu kao galerijski prostor

Prazna i neiskorištena Vodosprema u dvorištu pulskog Kaštela (N. LAZAREVIĆ)
Prazna i neiskorištena Vodosprema u dvorištu pulskog Kaštela (N. LAZAREVIĆ)

Kaštel u Puli u dogledno bi vrijeme mogao dobiti još jedan izložbeni prostor - u sklopu projekta "Hera", jednog od pet projekata Istarske županije, IDA-e i njihovih partnera, koji su nedavno uspješno kandidirani na natječaj Programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC 2007-2013, stara bi se cisterna u dvorištu pulske utvrde trebala preurediti u polivalentni prostor namijenjen izložbama i drugim javnim predstavama.

- U planu je u vodospremi urediti izložbeno-galerijski prostor, što bi bio nastavak sanacije u sklopu koje je lani uređena zapadna kortina i kula, rekao nam je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac.

Vodosprema je izgrađena u doba Austro-Ugarske 1870. godine, a bila je u funkciji gradskog vodovoda. No, već je duže vrijeme prazna, a predstavlja zanimljiv i do sada neiskorišten prostor u dvorištu Kaštela, naveo je Kešac.

Projekt "Hera" za razvoj kulturnog turizma Istarskoj bi županiji donio 550 tisuća eura, a usmjeren je na turizam s naglaskom na održivo upravljanje i marketing prirodnih i kulturnih bogatstava. Za Istru, naveo je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, to znači i pripremu zajedničkog akcijskog plana vezanog uz kulturu turističke strategije jadranskog bazena, brendiranje zajedničkog kulturno-turističkog područja, razvoj kulturno-turističkih ruta i drugo.

Istarska županija, IDA i njihovi partneri povući će zahvaljujući projektima koji su izabrani na posljednjem natječaju programa prekogranične suradnje, a koji okuplja partnere iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije, Albanije, Grčke i Italije, gotovo 2,9 milijuna eura.

Projekte "EA Sea Way" za unaprjeđenje putničkog prometa, "Hera" za razvoj kulturnog turizma, "Holistic" za zaštitu od požara, "Drinkadria" za upravljanje resursima pitke vode te "Smart Inno" za razvoj inovacijskih clustera predstavili su županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan, viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju Patrizia Bosich, pročelnik za održivi razvoj Josip Zidarić te direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti. (Z. STRAHINJA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter