Vodopija: Rado bih na poligraf

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se ocekivalo da ce sudenje završiti, sutkinja Sonja Bulic morat ce na još jednom rocištu, 9. ožujka, saslušati kao svjedoke nakladnika Zdenka Ljevka i voditelja istraživanja agencije Puls Dragana Bagica. Tek ce nakon toga, šest mjeseci od prvog rocišta, donijeti presudu u sudskom postupku koji autorica knjige "Gola istina" Nives Celzijus vodi protiv pulskog Sajma knjige i agencije Puls.

Ona od njih potražuje pola milijuna kuna zbog narušavanja ugleda i casti nedodjeljivanjem književne nagrade Kiklop za hit godine 2008. godine i koje ce, dobije li spor, dati u humanitarne svrhe.

U petak je iznova svjedocila direktorica Magdalena Vodopija, želeci demantirati iskaz urednika "Gole istine" Vedrana Strukara na prošlom rocištu.

- Izmišljotina je i laž tvrdnja gospodina Strukara da sam mu u jednom razgovoru kazala: "Nives Celzijus je nemoralna; pa pogledajte vi na što ona lici". Ne znam kako dokazati da je to netocno; rado bih išla na poligraf s gospodinom Strukarom ili mogu pozvati cijelu moju generaciju da posvjedoci da ja takvo što ne mogu reci, kazala je Vodopija, dodajuci da dolazak u Pulu velikog Umberta Eca i Orhana Pamuka nije privukao niti deset posto pažnje koju je privukao ovaj slucaj.

Buduci da je Strukar zadnji put rekao da je Vodopija na izvanrednoj konferenciji za novinare 11. prosinca 2008. negirala Nives Celzijus kao dostojnu osobu za takvu nagradu, prozvana direktorica sajma u meduvremenu je sudu predala videosnimak te konferencije na kojemu takve njene izjave - nema.

Za svog svjedocenja Lovorka Lisicic, honorarna suradnica Sajma, negirala je da je ona Strukaru prva neslužbeno priopcila da je istraživanje agencije Puls pokazalo da je dobitnica Hita godine upravo Nives Celzijus, kao i da mu je uoci dodjele nagrada rekla da se u Puli "digla cijela frka" s komentarima "otkud se pojavila ta Nives Celzijus".

Postojalo je, kaže Lisicic, samo cudenje što se "Gola istina" u medijskim spekulacijama prije dodjele nagrade spominje kao moguci pobjednik, a cudenje je bilo jer se ta knjiga evidentno dobro prodavala.

Zanimljivo izlaganje o prilikama i preklapanju mnogih interesa na složenom tržištu knjiga imao je Valerij Jurišic iz KIS-a, agencije koja je 2004. za pulski Sajam knjige bez naknade napravila istraživanje o najprodavanijoj knjizi u knjižarama. No, Sajam je godinu dana kasnije odlucio sam napraviti istraživanje i tada je za najprodavaniju knjigu proglasio knjigu Paula Coelha "Zahir"

- Ta knjiga nije bila najprodavanija te godine i nije trebala dobiti nagradu za hit godine. "Harry Potter" je te godine stajao znatno bolje. Pa i sam gospodin Zatezalo iz kuce VBZ koja je izdala "Zahira" priznao je da je s nelagodom primio nagradu jer ni u njihovom asortimanu to nije bila najprodavanija knjiga, kazao je Jurišic.

On smatra da je organizatorima Hit godine bila manje vrijedna nagrada u odnosu na ostalih 12 kategorija Kiklopa. "Bilo je to glavinjanje koje je kulminiralo 2008. godine", kazao je Jurišic.

Na pitanje odvjetnice Sajma rekao je da je 2008. prema prodaji u knjižarama najprodavanija bila knjiga Vedrane Rudan "Kad je muškarac peder-kad je žena kurva" te roman Roberta Perišica "Naš covjek na terenu".


Podijeli: Facebook Twiter