Vodopija: I žene od 50 godina su seksi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez prisustva autorice "Gole istine" Nives Celzijus i bez gotovo ikakvog šuga za tabloidne novinare, osim možda jedne izjave direktorice pulskog Sajma knjige Magdalene Obradovic Vodopija, koja je u jednom trenutku, oponirajuci svojedobnoj izjavi zastupnice izdavaca "Gole istine" da su žene starije od 30 godina ljubomorne na mlade žene rekla da takve izjave segregiraju žene od 50 godina, a "mi smo vrlo lijepe, zadovoljne sobom i vrlo seksi", u ponedjeljak je nastavljen sudski postupak Nives Celzijus protiv Sajma knjige i agencije Puls.

Puna cetiri sata na Opcinskom sudu u Puli propitivale su se okolnosti istraživanja nezavisne agencije Puls po kojemu je 2008. nagradu Kiklop za najcitaniju i najprodavaniju knjigu u kategoriji Hit godine trebala dobiti "Gola istina", kao i razlozi nedodjeljivanja nagrade autorici.

Zbog tog je nedodjeljivanja Nives Celzijus svojedobno podigla sudsku tužbu, a po izbijanju skandala prije dvije godine podigla se još veca polemika u javnosti, donoseci Sajmu knjige kritike zbog provincijalnosti, a "Goloj istini" kritike zbog šunda, uz gorak okus da je slucaj ipak bio motiviran pojavom Nives Celzijus.

Jedno je kupovati knjige u knjižari, a drugo na kiosku


Iako direktorica sajma, kako je rekla, nije osobno dogovarala kriterije dodjele nagrade, vec je to ucinio Upravni odbor nagrade Kiklop s agencijom Puls, tu je agenciju još 2006. angažirao upravo Sajam knjige. Kako je rekao njen direktor Srdan Dumicic, agencija je koristila iste kriterije i u izboru nagrada Hit godine 2006. i 2007. godine, da bi ona za 2008. bila osporena, a direktorica sajma odgodila dodjelu nagrade i zatražila novo istraživanje Pulsa.

Od tog se, pak, istraživanja odustalo nakon saznanja da je Nives Celzijus pokrenula sudski spor protiv prvotuženog Sajma knjige i drugotužene agencije Puls. To angažiranje i dogovaranje kriterija s agencijom Puls, uvažavanje izbora Hita godine 2006. i 2007. a onda osporavanje kriterija izbora Nives Celzijus cini se pravno najslabijom tockom tuženog Sajma knjige.

Usput, tužbeni zahtjev autorice i izdavaca "Gole istine" za naknadu štete iznosi 550.000 kuna, no kako je Nives Celzijus rekla na prvom rocištu prije dva mjeseca, ako dobije spor novac koji joj pripadne dat ce u humanitarne svrhe.

Magdalena Vodopija rekla je da je uznemirenost nastala vec dva mjeseca uoci sajma u prosincu 2008., kada je izdavac (a ne autorica "Gole istine") poceo prejudicirati odluku i samopromovirati se kao dobitnik nagrade za Hit godine, dok je kasnije, zbog medijske razularenosti, ali i netransparentnosti agencije Puls, ostavku na mjesto u Upravnom odboru nagrade Kiklop podnio akademik Krešimir Nemec.

Kazavši da je nakon odgode dodjele nagrade trpjela velike medijske pritiske i neosnovane optužbe da krši ljudska prava Nives Celzijus, Magdalena Vodopija negirala je da je ikad izjavila da je autorica "Gole istine" nedostojna da primi tu nagradu jer je mlada žena i jer se fotografirala za casopise.

- Nisam to ni pomislila, pa kako cu kao žena nekoga degradirati na rodnoj osnovi, rekla je direktorica sajma i potom obrazložila zašto je odgodila dodjelu nagrade.

- Ne može se dogoditi da nagradu Hit godine dobije knjiga koje nema u knjižarama i koje evidentno nema ni u jednoj knjižnici, a usto se ne nalazi ni na kojoj relevantnoj top-listi. Potvrda da nešto nije u redu s izborom "Gole istine" bila je potvrda agencije Kiss da je "Gola istina" na cak 1093. mjestu po prodaji u knjižarama, naglasila je Vodopija.



Osporavajuci kriterije agencije Puls, rekla je da bi njoj kriterij citanosti ustanovljen na znanstvenom istraživanju bio tek na petom, zadnjem mjestu, dok bi na prvom bila prodaja u knjižarama, pa citanost u knjižnicama, pa top-liste te na cetvrtom mjestu podaci o prodaji izdavaca.

- A svakako bih 100 posto izbacila podatke o prodaji u kioscima i trgovackim lancima. Jedno je kad netko kupi knjigu u knjižari ili posudi u knjižnici, a drugo kad netko kupi tiskovinu na kiosku i s njom dobije knjigu po vrlo niskoj cijeni. Za mene bi hit godine bila knjiga Viktora Žmegaca "Od Bacha do Bauhausa", koje je prodano tisucu primjeraka, s obzirom na cijenu od 700 kuna, nastavila je Vodopija.

- Mi ne dodjeljujemo "kiosk-Kiklop" vec Kiklopa za najprodavaniju knjigu prije svega u knjižarskoj mreži, rekla je. Kada je vidjela rezultat agencije Pulsa da je najcitanija i najprodavanija knjiga upravo "Gola istina", tek je tada shvatila da u istraživanje nisu ukljucene knjižnice niti je dobila podatak koje su knjižare ukljucene pa je zbog toga, ali i zbog svih pritisaka, odgodila dodjelu nagrade za Hit godine.

Upravo obrnutim kriterijima, kako je posvjedocio direktor Srdan Dumicic, vodila se agencija Puls.

Korektno i strucno istraživanje


- Citanost je najvažniji kriterij. Prvo se "Gola istina" našla na užoj, polaznoj listi od 11 knjiga, nastaloj temeljem anketiranja izdavaca. Na toj je listi završila kad smo culi da je tiskana u 40.000 primjeraka i kad smo kod jednog poslovnog partnera saznali da je samo on prodao 20.000 primjeraka "Gole istine". To nismo mogli ignorirati, rekao je on. Nakon toga je znanstveno istraživanje citanosti na reprezentativnom uzorku od 1.800 gradana pokazalo da je najcitanija knjiga - "Gola istina". Kad covjeka pitate je li procitao knjigu, on ce vam na to pitanje odgovoriti neovisno o tome kako je došao do knjige, kazao je Dumicic. Usput, dodao je, knjiga Ante Tomica je 2006. ostvarila najveci ponder upravo od prodaje na kioscima i u trgovackim lancima.

Podatak o citanosti, najkrace, donio je 60 posto nagrade, dok je prodaja u knjižarama donosila 20 posto, a isto toliko u kioscima, sve po dogovoru s predstavnicima sajma još 2006. godine. "Gola istina" je doduše imala najslabiju knjižarsku prodaju u odnosu na ostalih deset konkurentskih izdanja, no imala je najbolju prodaju na kioscima i u trgovackim lancima. Dumicic se pozvao na tocku 8. Pravilnika o nagradi Kiklop, gdje su kao kriteriji navedeni citanost i prodaja, bez literarnog vrednovanja, te se ne spominje ni porijeklo knjige ni mjesto kupnje.

- Meni tu ništa nije bilo sumnjivo. Ako se gleda prodaja, meni nije važno gdje se prodaje. Cinjenica je da je te godine Nives Celzijus prodala najviše knjiga. Ovo je bilo vrlo korektno i strucno istraživanje, zakljucio je direktor agencije Puls.

Zbog poslovne zauzetosti na sudu nije pojavio urednik "Gole istine" Vedran Strukar, kao ni clanica Upravnog odjela nagrade Kiklop Anita Šikic. Oni trebaju doci na iduce rocište, zakazano za 10. sijecnja, na kojemu ce svjedociti i predsjednik Upravnog odbora nagrade Kiklop Aljoša Pužar te nakladnik Zdenko Ljevak.


Podijeli: Facebook Twiter