Vodoopskrba upitna ako suša potraje do jeseni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri štabele kiše nije bilo od listopada, ali najveci je problem što je ovo vec druga sušna godina zaredom. Iako je šteta od suše bilo po cijeloj Istri, lani je Županija proglasila elementarnu nepogodu samo u deset jedinica lokalne samouprave jer se ona može proglasiti samo ako procijenjena šteta prelazi 20 posto lokalnog proracuna.

- Dvogodišnja kontinuirana suša utjece na stanje ukupnog vodnog potencijala, upozorava županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic. Medutim, tvrdi da trenutne kolicine vode, ukljucujuci i Butonigu, zasad omogucuju normalnu vodoopskrbu. Sva tri istarska vodovoda ocjenjuju da bi vodoopskrba došla u pitanje ako suša potraje do jeseni. Antolovic ocekuje proljetne oborine koje ce održati postojecu izdašnost izvora.

S poljoprivredom je stanje nešto lošije. Mediji su vec izvijestili o uništenih 200 hektara usjeva u Cepickom polju, odakle je bura odnijela ne samo pšenicu i jecam, vec i desetak centimetara zemlje, zbog cega je za opcinu Kršan proglašena elementarna nepogoda sa štetom od skoro 20 milijuna kuna.

- Zbog zimske suše svi usjevi širom Istre u lošem su stanju, rezimira Antolovic, i te loše posljedice može ublažiti jedino proljetna kiša. Naravno, kratkorocno. Dugorocno se problemi mogu izbjeci navodnjavanjem.

Vec skoro dva desetljeca Županija ima projektno rješenje za navodnjavanje ukupno 54.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, samo što, s obzirom na ukupnu cijenu od 500 milijuna eura, nitko ne može reci hoce li se on ikada izgraditi. Zato se planiranju realizacije tog projekta pristupilo u više faza. Prvi radovi vec se naslucuju, prije sedam dana dobivena je gradevinska dozvola za pilot-projekt navodnjavanja na 440 hektara zemljišta imanja kaznionice Valtura.

- Ako se ostvari najava potpredsjednika Vlade Radimira Cacica da ce novca za investicije biti, mi možemo poceti raditi, kaže Antolovic.

Prije dva tjedna dobivena je lokacijska dozvola za projekt navodnjavanja 605 hektara na Poreštini, na podrucju Cervar-Porat-Bašarinka. Za projekt navodnjavanja 550 hektara na podrucju Petrovije kod Umaga predstoji javna rasprava o upravo dovršenoj studiji utjecaja na okoliš. Povrh toga, u završnoj je fazi izrada idejnog rješenja navodnjavanja cijele Labinštine.

- Moderna poljoprivreda naprosto ne može funkcionirati bez ovakvih projekata, naglašava Antolovic. (Davor ŠIŠOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter