Vodoopskrba je sada najdramaticnije pitanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Župan Ivan Jakovcic je na aktualnom satu Županijske skupštine u ponedjeljak rekao da je vodoopskrba trenutno najdramaticnije pitanje u Istri. Naglasio je da ni Butoniga ne može pokriti sve potrebe za vodom na Poluotoku.

Na pitanje stranacke kolegice Nevije Poropat o stanju vodoopskrbe i koje mjere Županija predvida u slucaju nastavka suše, napomenuo je da je i premijera Zorana Milanovica upoznao s problemom, a da je nedavno imao i nove razgovore s predstavnicima Hrvatskih voda te drži da je jedino rješenje aktiviranje izvora koji su nekada bili u funkciji, za što ce biti potrebno izdvojiti 15-ak milijuna kuna.

- Ti izvori neko vrijeme nisu bili u funkciji zbog cega ne možemo garantirati kvalitetu vode. Preuzimamo odgovornost za to. Bajpasiranjem možemo riješiti pitanje kvantitete, a gradane cemo na vrijeme upozoriti ako bude problema s kvalitetom. Ovim zahvatima bi se trebalo riješiti barem dio problema u vodoopskrbi, kazao je Jakovcic.

Najveci problem s vodom bi se mogao pojaviti u špici turisticke sezone, za koju Jakovcic najavljuje da bi mogla biti rekordna. Odgovarajuci na pitanje Nenada Boršica iz HDZ-a o pripremi sezone, župan je rekao da ju je "Istra obavila sjajno". Nije odolio ne pohvaliti IDS-ovog ministra turizma Veljka Ostojica.

Viktora Krapljanova iz Nezavisne liste Plinija Cuccurina zanimalo je kakve se organizacijske promjene mogu ocekivati u novoj opcoj bolnici. Župan je rekao da organizacijski nece biti ništa novog. Otkrio je i da je su austrijske tvrtke iskazale interes za izgradnju pulske bolnice, kao i domace tvrtke. Jedna od njih, Radnik d.d. Križevci, predložila je takoder, kako je rekao vijecnik IDS-a Marin Grgeta, pokretanje stecaja nad Osnovnom školom Vladimira Nazora u Vrsaru. Jakovcic je rekao da je zbog toga Istarska županija tužila državu i dobila spor, jer je škola stvorila dug još u vrijeme dok je njen vlasnik bila država. (Bojan ŽIŽOVIC, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter